eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A rijádi G20-csúcstalálkozó által közreadott képen Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai királyról (k) és a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport állam- és kormányfőiről (a kijelzőn) a kétnapos, virtuális csúcstalálkozó első napján Rijádban 2020. november 21-én.
Nyitókép: MTI/A G20-as rijádi csúcstalálkozó/AP

G20: garantálnák a vakcinák igazságos elosztását

A világ húsz legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoport (G20) vezetői hétvégi csúcsértekezletük zárónyilatkozatában a tervezet szerint ígéretet tesznek arra, hogy finanszírozni fogják a koronavírus elleni vakcinák igazságos elosztását a világ országai között, hogy a szegényebbek ne maradjanak ki belőle. Az állam- és kormányfők felszólalásaikban mind ilyen értelmű nyilatkozatokat tettek.

"A csoport elkötelezettségével összhangban minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy megfizethetők legyenek a vakcinák, és minden ember hozzájuthasson valamelyikhez. Tudatában vagyunk annak, hogy a széleskörű immunizáció a globális közjó záloga. A világgazdaság kezd magához térni, de egyelőre egyenetlenül, bizonytalanul, és még nagyok a kockázatok" – olvasható a nyilatkozattervezetben, amelyet a csúcs vasárnapi zárására fognak véglegesíteni és kiadni.

A dokumentumban fogadkoznak, hogy minden lehetséges eszközzel menteni fogják az emberek életét, munkáját és jövedelmét, valamint arra kérik a fejlesztési bankokat, hogy sokszorozzák meg erőfeszítéseiket a válsággal küzdő országok megsegítésében.

Az Európai Unió azt kérte a csoport országaitól, hogy az év végéig adjanak össze 4,5 milliárd dollárt a szegény országok járványellenes küzdelmére.

A G20 ezenkívül arra kéri a magánhitelezőket, hogy csatlakozzanak ahhoz a adósságtörlesztési moratóriumhoz, amelyet a csoport a jövő év közepéig, esetleg azon túl is vállalt, valamint ahhoz a hosszú távú adósságrendezési kerethez, amelyet közösen megalkottak. A csoport számít arra, hogy a világot esetleg újabb járványok fogják sújtani, ezért jobban fel akar készülni ezekre, mint amennyire eddig tette. De ugyanígy fontosnak tartja a hatékonyabb megelőzést, információcserét, együttműködést és a járványkitörés gyorsabb észlelését.

A csoport a zárónyilatkozatban bátrabban beszél a nemzetközi kereskedelemről, a klímaváltozásról és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerepéről, mint az elmúlt néhány évben, tekintettel a várható amerikai kormányváltásra. Ugyanis Donald Trump elnök a kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat részesítette előnyben, csökkentette a multilaterális intézmények támogatását, és azzal is fenyegetett az idén, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a WHO-ból, ha nem reformálják meg a szervezetet.

Trump rendszeresen megakadályozta, hogy a G20 közleményeiben említsék a klímaváltozást.

A G20 fogadkozik: megtalálja annak módját, hogy az igazságos teherelosztás jegyében jobban megadóztassák az olyan nagy technológiai óriásokat, mint a Google, az Amazon, a Facebook, az Apple vagy a Microsoft, ezek ne élhessenek vissza az adóoptimalizálás lehetőségével.

A G20 csoport tagországai adják a Föld lakosságának kétharmadát, a világ GDP-jének 85 százalékát és a kereskedelem 75 százalékát.

A csoport állam- és kormányfői eredetileg a szaúdi fővárosban, Rijádban találkoztak volna, de a koronavírus-járvány miatt a kétnapos csúcstalálkozót videóösszeköttetésen keresztül rendezik meg.

A csoport tagjai már márciusi csúcstalálkozójukon elhatározták, hogy összehangolják küzdelmüket a világjárvány ellen. Azóta együtt

11 ezer milliárd dollárt költöttek a pandémia gazdaságra gyakorolt hatásának enyhítésére.

Kezdeményezték, hogy a hitelezők a legszegényebb országok esetében függesszék fel az adósságtörlesztést, ami azt jelenti, hogy 14 milliárd dollárnyi adósságot ne kelljen megfizetniük az idén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×