INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

karácsony

koronavírus

covid-19

megszorítás

Európa vezetői nem szívesen beszélnek a karácsonyról

Európa vezetői nem szívesen beszélnek a karácsonyról

Infostart

Nem könnyű döntés, mit javasoljanak az országok vezetői a közelgő ünnepekre: egyelőre kevés konkrétum hangzik el a témában.

Az európai országok halogatják a döntést arról, mit javasoljanak karácsony és újév időszakára állampolgáraiknak: a The Guardian összefoglalójában arról kevesebb a konkrétum, hogy mit lehet majd tenni, arra pedig, hogy mi lesz lehetetlen, inkább csak utalgatnak.

Fejfájást okoz a döntés

A családi összejövetelek tarthatatlan tiltása és a vírus terjedésének további lendületet adó, szemet hunyó magatartás közti döntés hatalmas fejfájást okozó dilemmának nevezte egy francia miniszter a Le Monde-nak. A múlt hónap végén Emmanuel Macron köztársasági elnök arról beszélt, hogy ha sikerül kontroll alá vonniuk a járványt, akkor a kormány jobban látja majd, mikor jön el az az idő, amikor bizakodhatunk a családi körben eltöltött ünnepekben. Ez az idő viszont most még nem érkezett el. Jean Castex miniszterelnök szerint a nem létszükségletű cikkeket árusító boltok talán december elsején nyithatnak ki, és a lezárások esetleges enyhítése lehetővé teheti majd a családi karácsonyok megtartását, de nem úgy, ahogyan ez korábban történt. A nagy karácsonyi bulik nem lesznek engedélyezettek, egyebekről november végén döntenek.

Az éttermek mindenesetre január előtt nem valószínű, hogy kinyitnak, és az sem biztos, hogy karácsonyi miséket lehet tartani. A karácsonyfák árusítása ugyanakkor már megkezdődhetett. A franciák egyébként megértően viszonyulnak a helyzethez, egy felmérés szerint

  • 53 százalék le tudna mondai a családi karácsonyról
  • 75 százalék kevesebb emberrel ünnepelne, mint korábban
  • 70 százalék pedig el tudná fogadni a teljes lezárást.

Nem lesz nagykarácsony

A németek már enyhítettek a lezárásokon ebben a hónapban és Angela Merkel kifejezte abbéli reményét, hogy talán több szabadságban élhetnek karácsonykor. A kancellár jövő héten találkozik az ország 16 tartományának vezetőivel, hogy egyeztessen a továbbiakról: a várakozások szerint egészen Szentestéig fenntartják a gyülekezés tiltását. Jens Spahn egészségügyi miniszter ugyanakkor úgy gondolja, idén télen nem valószínű, hogy nagy ünneplésekre lesz lehetőség. Sok karácsonyi vásár is elmarad, másokat szűkített kínálattal rendeznek meg. Az újévi tűzijáték elhalasztását is fontolgatják.

Más lesz az ünnep

Salvador Illa egészségügyi miniszter szerint az idei karácsony Spanyolországban nem lesz olyan, mint a korábbiak: nem lehet úgy megtartani, mintha mi sem történt volna. Madridban és környékén a tervek szerint a gyógyszertárakban végeznek majd nagy számban koronavírus-teszteket az ünnepek előtt és után annak érdekében, hogy a családi találkozók biztonságosabbak lehessenek. Katalóniában a tervek szerint a karácsonyi összejövetelek megtarthatók lesznek tíz fős határig.

Szűk családi kör

A karácsonyi asztal körül szűk családi körben ülhetnek majd csak az emberek Olaszországban egy készülő rendelettervezet szerint. A várakozások szerint valószínűleg meghosszabbítják egy órával az éjszakai kijárási tilalmat, de a boltok és éttermek talán újra nyithatnak december 3-ától. Giuseppe Conte miniszterelnök arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a karácsony nemcsak a vásárlásról, a gazdaság élénkítéséről és az ajándékokról szól, hanem vallástól függetlenül az egyéni spirituális elmélyedésről is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018