eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Engedtek a hatóságok a dohányosoknak és az egyháznak Romániában

A koronavírus-fertőzötteknek elkülönített kórházi helyek több mint háromnegyede betelt már Romániában és a fertőzések gyorsuló üteme miatt az ország jelentős részében korlátozásokat vezettek be, ugyanakkor Bukarestben idén is megtartották a Szent Demeter-napi nagyszabású zarándoklatot, az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) pedig hétfőn a dohányosoknak tett engedménnyel lazított az óvintézkedések szigorán.

Miután az ortodox egyház hangos tiltakozását váltották ki azok a tiltások, amelyekkel a kormány az október elején Jászvásáron (Iasi) tartott Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklat járványügyi kockázatát próbálta korlátozni, a Szaloniki Szent Demeter ókeresztény vértanú tiszteletére hétfőre (és az előző két napra) meghirdetett bukaresti ünnepséget már meg sem próbálták megakadályozni a hatóságok.

Bár a jászvásári zarándoklat esetében az egyház a vallásszabadság megsértéseként értékelte azt, hogy a hatóságok betiltották (de megakadályozni nem tudták), hogy más megyékből érkezők is részt vegyenek az egyházi ünnepségen, Bukarestben a szervezők már csak a fővárosi személyigazolvánnyal rendelkezőket engedték a Szent Demeter-ereklye közelébe, az ereklyét elfedő üveglapot önkéntesek fertőtlenítették, a védőmaszkban sorban álló híveket pedig - több kevesebb sikerrel - megpróbálták rávenni, hogy ne tolongjanak, hanem tartsák be a másfél méteres biztonsági távolságot.

A december 6-i parlamenti választásokra készülő hatóságok a dohányosoknak is engedményt tettek. A CNSU hétfőn hozott határozatában lehetővé tette, hogy azokon a településeken, ahol a magas fertőzési kockázat miatt mindenütt kötelezővé tették a maszkviselést, rövid időre eltávolítsák a maszkot azok, akik a szabadban dohányoznak, sportolnak, a kerthelyiségeken kívül ételt, italt fogyasztanak, ha legalább kétméteres távolságot tartanak másoktól.

Romániában hétfőn meghaladta az 54 ezret a nyilvántartott aktív fertőzöttek, és a 10 700-at a kórházban kezelt Covid-19-ben szenvedő betegek száma.

Immár több mint 800 súlyos állapotban lévő fertőzöttet ápolnak az intenzív osztályokon, ahol a fertőzöttek számára elkülönített helyek több mint háromnegyede betelt.

A hétfői jelentésben a szokásosnál jóval kevesebb (8700) vasárnap elvégzett teszt kiértékelése nyomán 2844-gyel emelkedett a romániai fertőzöttek és 79-cel a halálos áldozatok száma. Újabb rekordot döntött a pozitív tesztek aránya: csaknem minden harmadik teszt pozitívnak bizonyult.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×