eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
Szájmaszkos nő vág át Prága üres Fő terén 2020. március 16-án. A cseh kormány országos vesztegzárat rendelt el a március 16. és 24. közötti időszakra a koronavírus terjedésének megakadályozásáért, valamint lezáratott 21 észak-morvaországi települést. A csehországi fertőzöttek száma jelenleg 298.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Hétszer annyi az új fertőzött Csehországban, mint nálunk

Igaz, két és félszer több tesztet végeznek a magyarországinál. Az október elején bevezetett szükségállapot ellenére a héten 253 koronavírus következtében bekövetkező halálesetet regisztráltak Csehországban.

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, a fertőzöttek számát tekintve újabb napi rekord dőlt meg. Csütörtöktől újabb óvintézkedések léptek életbe.

Az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt adatok szerint szerdán már 14 968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi tesztek, ami háromezerrel több az eddigi legmagasabb napi számnál. A fertőzöttek száma Csehországban jelenleg mintegy 124 ezer.

A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben eddig 1739-en haltak meg, közülük 253-an a héten. Hétfőn százan hunytak el, ez volt az eddigi rekord az elhalálozások számában.

Gyorsan emelkedik a kórházban kezeltek száma is, a számuk szerdán 4417-re nőtt. Október elejétől ez a mutató megnégyszereződött.

A súlyos esetek száma megháromszorozódott, az orvosok szerint most 657 beteg állapota minősíthető ilyennek.

A csehek egyre többet tesztelnek, kedden és szerdán is több mint 40 ezer tesztet végeztek el, és mintegy 25-30 százalékuk hoz az utóbbi napokban pozitív eredményt, vagyis mutat ki fertőzést.

Tekintettel a romló helyzetre a kormány döntése alapján csütörtök reggeltől újabb óvintézkedések léptek életbe, amelyek szinte megbénították az országot. Bezártak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltokat, a drogériákat és a patikákat. A lakosság szabad mozgását a munkahelyre való eljutásra, a szükséges élelmiszervásárlásokra, az egészségügyi központok felkeresésére és a családlátogatásra korlátozták. Parkokban és erdőben szabad sétálni, de legfeljebb két családtag lehet együtt. A szájmaszkok viselése mindenütt kötelező.

Andrej Babis kormányfő szerdán azt mondta, hogy

az eddigi óvintézkedések nem hozták meg a várt eredményt, ezért radikális lépésekre volt szükség,

mert különben a prognózisok szerint november elején összeomlana a cseh egészségügyi rendszer.

Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben, zárva tartanak az iskolák, a szórakozóhelyek, és szünetelnek a sport-, illetve a kulturális rendezvények is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×