INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

donald trump

kína

new york times

Donald Trump támogatói az elnökre várnak kampánygyűlésének színhelyén, a Pennsylvania állambeli Moon Townshipben 2020. szeptember 22-én.

Donald Trump cégének kínai bankszámlája van

Infostart / MTI

A New York Times derítette ki, hogy a magát Kínát féken tartójaként feltüntető amerikai elnök az egyik szállodaipari cégén keresztül bankszámlát vezet Kínában.

Donald Trump amerikai elnök bankszámlával rendelkezik Kínában, és évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal, miközben a nyilvánosság előtt Peking ádáz ellenfelének szerepében tetszelgett – írta a New York Times című amerikai napilap adónyilvántartási adatokra hivatkozva.

A tények napvilágra kerülése hiteltelenítheti Trump igyekezetét, aki azzal vádolja Joe Biden demokrata elnökjelöltet, hogy túl enyhe irányvonalat képvisel Kínával szemben – jegyezte meg a NYT.

Trump adónyilvántartásának elemzéséből kiderült, hogy

az elnök rendelkezik egy kínai bankszámlával, amely azért nem szerepelt nyilvános pénzügyi beszámolójában, mert a Trump International Hotels Management cég nevén van.

vállalat 188 561 dollár (több mint 36 millió forint) adót fizetett az országban 2013 és 2015 között. Az elnöknek Nagy-Britanniában és Írországban is vannak bankszámlái.

Trump még elnökké választása előtt nyitott irodát Kínában abban a reményben, hogy terjeszkedhet az ottani ingatlanpiacon. Az irodát elnöksége alatt is fenntartotta, és közben igyekezett megállapodást kötni egy fontos kínai állami vállalattal.

Alan Garten, a Trump-csoport ügyvédje jelezte, hogy a számlát kizárólag adófizetés céljából nyitották.

"Egyetlen üzletre, tranzakcióra vagy más kereskedelmi tevékenységre nem került sor, és az iroda 2015 óta inaktív – mondta a New York Times-nak. – Bár a bankszámlát továbbra is fenntartják, sohasem használták egyéb célra."

Trump kereskedelmi és diplomáciai háborút hirdetett Kína ellen, és azzal kérkedett, hogy ő az amerikai érdekek egyetlen valódi védelmezője az ázsiai óriással szemben,

mert Biden fia üzleti tevékenységet folytat az országban. Ugyanakkor a demokrata elnökjelöltet semmiféle érdekeltség sem fűzi Kínához az adónyilvántartás szerint – állapította meg a New York Times.

A napilap egy korábbi tényfeltáró cikkében beszámolt róla, hogy Trump csak öt évben fizetett adót 2000 és 2015 között, mert a fennmaradó tíz évben cégei papíron több veszteséget termeltek, mint hasznot. Elnökké választása, illetve hivatali ideje első évében mindössze 750 dollár (körülbelül 230 ezer forint) adót fizetett.

Nyitókép: Dadiv Maxwell
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018