INFORÁDIÓ
2021. június 16. szerda
Jusztin

aleksandar vucic

szerbia

előre hozott választás

Aleksandar Vucic szerb elnök bejelenti a Szerb Haladó Párt (SNS) győzelmét Belgrádban 2020. június 21-én. Szerbiában ezen a napon önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerb parlamenti választásokat is tartottak. A párt adatai szerint a valamivel több mint 6,5 millió választópolgár közül 3,3 millióan adták le szavazatukat vasárnap valamelyik választási listára a 21 közül, ebből több mint 2 millió szavazatot az SNS szerzett meg.

Előre hozott választásokat ír ki déli szomszédunk

Infostart / MTI

A Szerb Haladó Párt másfél év múlva újabb megmérettetés elé néz, sok idő tehát nincs most kormányozni.

Az új szerb kormány megbízatása rövidebb lesz a vártnál, már most biztos, hogy nem fogja kitölteni a mandátumát - jelentette ki a június 21-i választásokat megnyerő Szerb Haladó Pártot (SNS) vezető Aleksandar Vucic államfő kedd este.

Hozzátette: a köztársasági elnöki választásokkal egy időben előre hozott parlamenti választást is fognak tartani, legkésőbb 2022. április 3-án.

Aleksandar Vucic emlékeztetett arra, hogy bár pártja a képviselői mandátumok háromnegyedét megszerezte, és nem lenne szüksége koalíciós partnerekre, mégis együtt kíván kormányozni más pártokkal is, így a következő másfél évben az SNS az összes parlamentbe bejutott párttal partnerségre lép, a kisebbségi pártok államtitkári szinten vesznek részt a kormányzásban. A kormányalakítási konzultációk során

az albán kisebbség és az egyik bosnyák párt közölte, inkább ellenzékbe vonul,

és nem kíván együtt kormányozni az SNS-szel.

Az új kormány fő feladata a lakosság egészségének megőrzése és az egészségügy helyzetének javítása, a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezése, a szervezett bűnözés elleni harc, valamint a reformok felgyorsítása és a gazdaság talpra állítása lesz - hangoztatta a Szerb Haladó Párt elnöke.

A választást az SNS elsöprő többéggel nyerte meg, a pártnak így 188 képviselője van a 250 fős belgrádi törvényhozásban. Ez 21-gyel több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges. A második helyen a balközép Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 32 mandátummal. A parlamentbe rajtuk kívül egyetlen szerb szereplő jutott be:

Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listája 11 mandátumot szerezve.

A képviselőházban emellett négy nemzeti kisebbségi lista is helyet kapott. Az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig 3, illetve 4 politikusa ülhet be a parlamenti padsorokba. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az eddigi négy helyett kilenc képviselővel rendelkezik.

Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018