eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. Az új koronavírus járványa miatt Csehországban mindenki számára kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken.
Nyitókép: Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Közel a cseh koronavírus-terjedés a rémálomhatárhoz

9721 új fertőzöttet regisztráltak péntekre virradóra, ennyit még soha egy nap alatt.

Csehországban továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány. Roman Prymula, egészségügyi miniszter szerint várható, hogy a napi esetszám még mintegy két hétig emelkedni fog.

Az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken közölt adatok szerint csütörtökön az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 9721 volt, ami 177-el több mint szerdán, és a járvány márciusi kezdete óta ez az eddigi maximum. Az aktív esetek száma jelenleg 84 430, közülük 2920 személyt kórházban kezelnek, 543 beteg állapotát súlyosnak minősítik az orvosok. Október eleje óta a kórházban kezeltek száma megháromszorozódott. A járványban eddig 1230-an haltak meg, közülük 559-en októberben.

A hatóságok igyekeznek növelni a kórházi kapacitásokat, ezért

a hét végén Prágában elkezdődik egy 500 ágyas tábori kórház építése.

Ezt a hadsereg fogja üzemeltetni, de az egészségügyi személyzetet az állami kórházak igazgatói biztosítják.

Komoly probléma, hogy a kór az egészségügyi dolgozókat sem kerülte el. A legfrissebb információk szerint jelenleg 1319 orvos, 2703 nővér és 2199 más egészségügyi alkalmazott bizonyítottan fertőzött. Ők természetesen nem dolgoznak. A problémát fokozza, hogy az általános iskolák bezárása következtében sok egészségügyi dolgozó, akinek kisiskolás gyereke van, kénytelen otthon maradni.

A csehországi helyzet romlását külföldön is érzékelik, és két német tartomány Bajorország és Szászország már fel is ajánlotta segítségét. A bajorok és a szászok hajlandóak kórházi kapacitásokat biztosítani a beteg csehek számára, illetve szükség esetén egészségügyi személyzetet is küldenek Csehországba. Andrej Babis kormányfő köszönettel és elismeréssel nyugtázta a felajánlott segítséget, de kifejezte meggyőződését, hogy Csehország saját erejéből is képes lesz megbirkózni a járvánnyal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×