eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Emmanuel Macron francia elnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Újabb korlátozások jönnek a francia járványgócokban

Emmanuel Macron francia elnök "további szigorításokat" helyezett kilátásba azon térségekben, ahol a koronavírus-járvány "túl gyorsan terjed", miután az egészségügyi ellátórendszer egyre leterheltebb a nagyvárosokban. Eközben az új fertőzöttek napi száma rekordot döntött.

"Újabb szigorítások felé haladunk azokon a helyeken, ahol túl gyors a vírus terjedése, elsősorban ott, ahol az idős emberek körében nagyon gyorsan terjed, s ahol azt tapasztaljuk, hogy egyre többen érkeznek a sürgősségi osztályokra, mint ahogy azt láthattuk például a déli Bouches-du-Rhone megyében vagy Párizsban és az elővárosokban" - mondta a köztársasági elnök a TF1 kereskedelmi és a France2 közszolgálati televízióban élőben sugárzott interjúban.

A legtöbb járványgóc jelenleg a nagyvárosokban, és ott is az egyetemeken alakul ki, ezért a felsőoktatási intézményekben már felére csökkentették a tantermekben és az előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát, az esti szórakozás megakadályozása érdekében pedig a múlt héten a déli Marseille-ben és Aix-en-Provence-ben bezárták a vendéglátóhelyeket, keddtől pedig Párizsban sem nyithattak ki a bárok.

Emmanuel Macron ugyanakkor

kizárta, hogy újból kijárási korlátozásokat vezetnének be.

"Nem ezt a stratégiát választottuk, az állampolgárok felelősségteljes viselkedésére számítunk, miután hónapokon át nem úgy fogunk élni, mint normális időkben" - mondta.

Az elmúlt 24 órában 18 746 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Franciaországban, ami rekordot jelent a járvány kezdete óta. A pozitív tesztek aránya szerdán 9,1 százalék volt az egy hónappal ezelőtti 4,5-höz képest. Az elhunytak száma kedd óta nyolcvannal, 32 445-re emelkedett, a lélegeztetőgépre szorulók száma viszont 11-gyel 1406-ra csökkent.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×