eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Apa pihen gyermekével egy barcelonai tengerparti sétányon 2020. április 26-án. Spanyolországban ez az első nap, hogy a kisgyerekek szülői felügyelettel elhagyhatják a lakást. A spanyol hatóságok 44 napja vezették be a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Ismertették a spanyol gazdasági helyreállítási tervet

A spanyol miniszterelnök három éven belül 800 ezer új munkahely megteremtésére tett ígéretet szerdán Madridban, ismertetve a kormány koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítási tervét.

"A járvány felgyorsított folyamatokat, amelyeket már korábban láttunk" - fogalmazott Pedro Sánchez, kifejtve, hogy az elképzelések tengelyét a zöld gazdaságra való átállás és a digitális átmenet adja.

Az Európai Unió helyreállítási alapjából Spanyolország 140 milliárd euróra számíthat a következő hat évben. 2023-ig 72 milliárd eurót terveznek felhasználni, amelynek 37 százalékát az ökológiai, 33 százalékát a digitális fejlesztésekre tervezik fordítani.

  • Felgyorsítják az energiarendszer átalakítását, amelynek célja, hogy 2050-re kizárólag megújuló forrásból származó energiát használjanak fel az országban.
  • Ösztönzik az elektromos közlekedést is, hogy 2023-re 250 ezer, 2030-ra ötmillió elektromos jármű legyen az utakon, százezer töltőhellyel.
  • A spanyolok 80 százaléka részesülhet digitális képzésben, további cél pedig, hogy a lakosság 75 százaléka hozzáférjen az 5G hálózathoz.

"A világ megváltozott és a jövőnk érdekében fel kell gyorsítanunk az ország átalakítását. Nem csak a GDP helyreállításáról van szó, amelytől megfosztott bennünket a járvány, hanem egy új módon történő, robosztusabb pilléreken álló növekedésről" - hangsúlyozta a kormányfő.

A járvány hatására az elmúlt hét hónapban félmillióval emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma a dél-európai országban. A spanyol statisztikai hivatal nyilvántartása szerint szeptember végére 3,8 millióan voltak állás nélkül. A foglalkoztatottak száma meghaladta a 18,8 milliót, ami 370 ezerrel kevesebb mint februárban.

Spanyolországban a legmagasabb a kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma Európában. Az első, januárban igazolt eset óta mintegy 836 ezer embernél azonosították a fertőzést.

A spanyol egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint ötezer új esetet regisztráltak.

A koronavírus eddig 32 562 ember halálát okozta az országban, az elmúlt egy hétben 445-en hunytak el. A szaktárca nem közli a napi halálozási adatokat.

A spanyol közszolgálati televízió tájékoztatása szerint az ország 8131 településéből legkevesebb 640-ben van érvényben kisebb-nagyobb járványügyi tilalom, ebből 39-ben korlátozták a szabad mozgást, ami több mint 5,5 millió embert érint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×