eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kormányzó ANO sikerét hozta a regionális önkormányzati választás Csehországban

A párhuzamosan megtartott részleges szenátusi választáson csak egy jelölt szerzett most mandátumot, így a további 26 szenátori bársonyszék sorsa az egy hét múlva sorra kerülő a második fordulóban dől el.

A kormányzó ANO mozgalom sikerét hozták a hét végi regionális önkormányzati választások Csehországban - derült ki a szombat este közzétett eredményekből.

Az önkormányzati választáson az Andrej Babis kormányfő vezette tömörülés országos szinten megszerezte a szavazatok majdnem 22 százalékát. A második helyen a Kalózpárt végzett 12 százalékkal, a harmadikon pedig a Polgári Demokratikus Párt 7 százalékkal, a negyedik és ötödik helyen pedig a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD), illetve a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt végzett, egyaránt 6-6 százalékkal.

Csehország 13 régiójából tízben ugyan győzött az ANO, de a mozgalom előnye az egyes régiókban jóval kisebb az országosnál. A további helyezések alapján ezért kérdéses, hogy az elöljárói poszt megszerzéséhez sikerül-e az ANO-nak koalíciós partnereket találnia. Az egyes régiókban a további helyeken ugyanis többnyire olyan pártok végeztek, amelyek elutasítják az együttműködést Babis mozgalmával. Négy éve, 2016-ban például a kilenc regionális győzelem csak öt elöljárót hozott az ANO-mozgalomnak.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) elveszítették eddigi pozícióikat és nagyon meggyengültek a régiókban. Mindkét hagyományos baloldali párt egyarán nem egészen öt százalékot kapot. Nagyon gyengén szerepelt az ellenzéki jobboldali TOP 09 párt is.

A részleges szenátusi választáson a 81 tagú parlamenti felsőház egyharmada, tehát 27 mandátum sorsa dől el. A szenátusi mandátumok megszerzéséhez a szavazatok több mint ötven százaléka szükséges, ami csak egy jelöltnek sikerült az első fordulóban. Zbynek Linhartnak (STAN) a decíni választókörzetben sikerült megújítania szenátori mandátumát.

Huszonhat körzetben tehát egy hét múlva második fordulóra kerül sor, amelybe a két, most legtöbb szavazatot kapott jelölt jutott. A legtöbb jelöltje az ellenzéki STAN pártnak, valamint az ANO mozgalomnak (10 és 9) maradt állva. A szociáldemokraták és a kommunisták a szenátusi voksoláson is nagyot buktak.

A választási részvétel 37 százalék körül alakult Csehországban, hasonlóan a korábbi voksolásokhoz. Nem igazolódtak be azok az aggodalmak, hogy a koronavírus-járvány miatt alacsonyabb lesz a csehek választások iránti érdeklődése.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×