INFORÁDIÓ
2021. október 21. csütörtök
Orsolya

dopping

bíróság

beismerő vallomás

Beismerő vallomás a 8 ország 21 sportolóját érintő doppingügyben

Beismerő vallomás a 8 ország 21 sportolóját érintő doppingügyben

Infostart / MTI

A 42 éves német doppingdoktor, az ügy központi alakja beismert több dolgot is.

Beismerő vallomást tett kedden Mark Schmidt erfurti orvos a müncheni bírósági tárgyaláson abban az ügyben, melyben nyolc nemzet 21 sportolóját gyanúsítják vérdoppingolással, és melynek központi figurája a német doktor volt.

A 42 éves orvos ügyvédjei közölték, Schmidt 2012 óta foglalkozott vérdoppinggal, és elsősorban kerékpárosokkal, valamint téli sportágakat űző versenyzőkkel állt kapcsolatban. Tagadta ugyanakkor, hogy pénzről lett volna szó, csak a költségeket kellett megtéríteniük a sportolóknak, és hangsúlyozta, a versenyzők egészségét soha nem tette kockára.

"Ezzel a tevékenységemmel semmilyen nyereségre nem tettem szert, és mindig is fontos volt számomra, hogy egészségi szempontból ne okozzunk károsodást a sportolóknak" - állt az egyik ügyvéd által felolvasott beismerő vallomásban.

A müncheni ügyészség csaknem 150 bűncselekménnyel vádolta Schmidtet, aki ezeknek túlnyomó részét elismerte, de nagyjából egy tucatot tagadott.

A tárgyalássorozat első két hetében Schmidt bűntársai, egy nővér és egy mentős tanúskodott, és mindkettő megerősítette, hogy az orvos kérésére vért kellett venniük különböző sportolóktól, majd elszállítani azt Schmidtnek. A doktor édesapja, mint az ügy további vádlottja, beismerte, hogy tudott arról, amivel a fia foglalkozott.

Az elmúlt évek legnagyobb németországi dopping témájú perében még 26 tárgyalási napot terveznek, ítélet pedig nem sokkal karácsony előtt várható.

A nyomozás még 2019 januárjában indult az ARD televíziós társaság dokumentumfilmje, valamint Johannes Dürr osztrák sífutó nyilatkozatai alapján. Ezután február 27-én két razziát is tartottak, az egyiket az ausztriai Seefeldben, az akkor ott zajló északisí-világbajnokságon. Az ezzel egy időben zajló másik, erfurti rajtaütés során tartóztatták le Mark Schmidtet.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018