INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

kína

tajvan

légtérsértés

Kínai harci gépek ismét berepültek a tajvani légtérbe

Kínai harci gépek ismét berepültek a tajvani légtérbe

Infostart / MTI

Kínai harci repülőgépek sorozatban már a második napon repültek át szombaton a Tajvani-szoros középvonalán.

A kínai védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy hadgyakorlatot kezdenek a Tajvani-szoros közelében. A gyakorlat egybeesik azzal, hogy csaknem egy hónap leforgása alatt már a második magas rangú amerikai tisztségviselő látogat a Kína által magáénak tartott, ám saját kormányzattal rendelkező szigetre. Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős amerikai külügyi államtitkár csütörtökön érkezett Tajvanra, ahol pénteken találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel és más magas rangú tajvani tisztségviselőkkel, szombaton pedig Li Teng-huj korábbi tajvani elnök temetésén vett részt.

A tajvani védelmi minisztérium szombaton közölte: legalább 19 kínai harci repülőgép repült be a szigetország légvédelmi azonosítási zónájába. Tajvan vadászgépeket küldött a helyszínre, hogy figyeljék a kínai gépek manővereit, és ráirányította a térségre a légvédelmi radarait.

Pénteken a tárca arról tájékoztatott, hogy két kínai bombázót és 16 vadászgépet észleltek a légterükben, ami sokkal több mint a korábbi, hasonló incidensekkor.

A Peking szócsövének tartott Global Times szombati vezércikkében úgy fogalmazott, hogy a Tajvani-szoros közelében folyó hadgyakorlat "nem figyelmeztetés, hanem a sziget visszavételének főpróbája". Abban az esetben, ha Tajpej megszegi a 2005-ben elfogadott, úgynevezett elszakadás elleni törvényt, akkor azzal háborút fog kirobbantani, és Peking "eltörli a föld színéről" Caj Jing-ven tajvani elnököt - fogalmazott a kínai lap.

Az elszakadás elleni törvény kimondja, hogy amennyiben Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, vagy a békés újraegyesítés lehetőségei végképp kimerülnek, Kínának minden szükséges intézkedést meg kell tennie az ország szuverenitásának és területi egységének védelmében.

Nyitókép: Flickr/HKMAA
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018