eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nem állt le az élet, most is rengeteg turista van Horvátországban

Jelenleg is mintegy 200 ezer turista üdül az országban, megyénként eltérő korlátozó szabályok mellett. Szlovéniában is nőnek az esetszámok, iskolákban és idősotthonokban alakultak ki új gócok.

Horvátországban a legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 49, utóbbiban 48 embernél mutatták ki a koronavírust, ugyanakkor országszerte az elmúlt 24 órában 261-gyel nőtt, és elérte a 13 368-at az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, vagyis más régiókban is jelen van a vírus.

Horvátország még július elején megnyitotta határait a külföldi turisták előtt, jelenleg is közel 200 ezer turista tartózkodik az országban.

A napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján az első nyolc hónapban 6,8 millió turista látogatott Horvátországba, és 47,5 millió vendégéjszakát töltött el ott, a vendégek száma 41 százalékkal, a vendégéjszakáké 53 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Csak júliusban és augusztusban 5,2 millió turista látogatott az országba.

Kristijan Stancic, a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a körülményekre való tekintettel elégedettek, mert bár 70 százalékos forgalomvisszaeséssel számoltak, 54 százalékra sikerült csökkenteni azt.

Bejelentette: 2021-ben azon fognak dolgozni, hogy

több úgynevezett Covid-ambulanciát hozzanak létre a szigeteken és kisebb üdülőhelyeken,

hogy a turistáknak helyben elvégezhessék a PCR-teszteket, mielőtt hazautaznak saját országukba.

Szlovéniában iskolákban és idősotthonokban terjed a járvány

A kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 105-tel 3603-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, a legtöbb fertőzést, 21-et a fővárosban, Ljubljanában regisztrálták. Szlovéniában második napja emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma.

Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki. Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a tíz nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe. Az elmúlt tíz napban 86 fertőzöttet regisztráltak a tanintézményekben, és 917 tanulónak és pedagógusnak kellett hatósági házi karanténba vonulnia.

Szlovéniában péntektől az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban a rendszer túlterheltsége miatt nem végeznek koronavírus-tesztet a gyerekeken. Amennyiben lázzal és más felső légúti tünetekkel rendelkeznek, legalább három napig otthon kell maradniuk. Csak abban az esetben végeznek el rajtuk Covid-19-vizsgálatot, ha nem javul állapotuk, vagy egy felnőtt is megbetegszik a családban, illetve kapcsolatba kerültek olyan személlyel, akiről beigazolódott, hogy megfertőződött a vírussal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×