eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien

Újra volt áldozata az ukrajnai harcoknak

Egymás után kétszer sértették meg vasárnap a Donyec-medencében a Moszkva által támogatott szakadárok a július vége óta életben lévő tűzszünetet, aminek következtében egy ukrán katona életét vesztette, egy másik pedig megsebesült.

A július 27-re virradóan életbe léptetett fegyvernyugvás óta történtek ugyan elvétve provokációk a frontvonal mentén, de azóta eddig egyetlen katona sem sebesült vagy halt meg.

A katonai jelentés alapján előbb a Donyecktől nyugatra fekvő Krasznohorivka közelében gránátvetővel lőtték a szakadárok az ukrán katonák állását, ebben a támadásban sebesült meg egy katona. Ezt követően a frontvonal egy másik szakaszán, a Luhanszk megyei Pricsepilivka település közelében kézi lőfegyverrel leadott célzott lövéstől életét vesztette egy ukrán katona.

A kijevi parancsnokság jelentéséből kiderült, hogy egyelőre mindkét esetet provokációnak minősítették, a tüzet nem viszonozták. Ugyanakkor hozzátették, hogy

"készek azonnal reagálni", amennyiben bármilyen változás következik be a helyzetben.

Kijev jelezte a tűzszünetsértés tényét az EBESZ ukrajnai megfigyelő küldöttségének. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig hétfőn a Facebookon arról tájékoztatott, hogy sürgős megbeszélést kezdeményezett az orosz diplomácia vezetőjével, Szergej Lavrovval a kialakult helyzet megvitatására.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál korábban beszámolt arról, hogy Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető a napokban parancsot adott a fegyvereseknek, hogy hétfőn nyissanak tüzet egy Horlivka melletti ukrán erődítményre, amelyet szerintük az ukrán hadsereg jogellenesen, a fegyvernyugvás kezdete után emelt. Az EBESZ megfigyelői missziója a levegőből megvizsgálta az említett területet, és azt állapította meg, hogy semmilyen új építmény nem jelent meg ott a tűzszünet életbe lépése óta. Kijev szerint a szakadárok ürügyet keresnek arra, hogy felrúgják a háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoport által tető alá hozott tűzszünetet.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×