eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma
Étterem terasza előtt várnak vendégekre pincérek a bukaresti Óvárosban 2020. június 1-jén, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként a hatóságok engedélyezték a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását Romániában.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Koronavírus: nem sok reményt hozott Romániának az országos vizsgálat

Románia lakosságának kevesebb mint négy százalékánál alakulhatott ki ellenállóképesség a koronavírussal szemben - közölte Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerdán egy országos szerológiai vizsgálat részeredményeire hivatkozva.

Az Europa FM rádiónak nyilatkozó tárcavezető elmondta: eddig 13 ezer embertől vettek vérmintát, hogy felmérjék a koronavírus-fertőzésen átesett lakosság reális arányát. Az országos közegészségügyi hatóság (INSP) ezek közül 7832 mintát vizsgált meg, amelyek közül csak 303-ban talált ellenanyagot. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint tehát az ország lakosságának 3,87 százaléka lehet védett a vírussal szemben.

"Más európai országokban, ahol jelentős számú fertőzött volt, 5-6 százalékos immunitást mértek, de ahhoz, hogy a fertőzés ne terjedhessen járványszerűen, sokkal magasabb, legalább 50-60 százalékos immunitásra lenne szükség" - magyarázta a miniszter. Hozzátette: egyénenként változó, hogy egy fertőzésen átesett embernél mennyi ellenanyag termelődik és az milyen hosszú ideig biztosít védettséget.

Romániában június elején adták ki az országos szerológiai vizsgálatról szóló a miniszteri rendeletet, amelynek alapján több mint 29 ezer, statisztikai mintavételezéssel kiválasztott ember vérmintáját vizsgálják meg, hogy kiderítsék: hányuk szervezetében termelődött ellenanyag a vírussal szemben, ami fertőzöttségüket bizonyítja.

A 19 millió 318 ezres lakosságú Romániában a szerológiai vizsgálat részeredményeként kimutatott immunizációs ráta azt jelzi, hogy eddig csaknem 750 ezren kapták el a koronavírus-fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a fertőzöttek mintegy 12 százalékát sikerült beazonosítani, a járvány kezdete óta ugyanis mintegy 90 ezer fertőzést diagnosztizáltak Romániában.

A szerdai növekmény 12 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, tehát a fertőzés terjedésének gyorsulását jelzi négy olyan nap után, amikor a fertőzésszám elmaradt a kéthetes átlagtól.

Fűrészfog-minta

Mindeközben tovább robog a járvány az országban, újabb 1298 koronavírus-fertőzöttről számolt be szerdán a stratégiai kommunikációs törzs, ezzel megközelítette a 90 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

Romániában a napi fertőzésszám görbéje egy heti rendszerességgel ismétlődő fűrészfog formát mutat, amely hét közepén, amikor több mint 22 ezer tesztet végeznek két-háromszázzal meghaladja, az átlagosnak számító 1200-at, a hétvégén, amikor két nap alatt értékelnek ki ugyanennyi tesztet, a fertőzésszám rendre ezer alá esik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×