eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma

Split-Dalmát megyében kötelezővé tették a maszk viselését minden zárt térben.

A válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 358-al nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 8889-et. Kedden még 219 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történt új haláleset, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 175 maradt. A betegek közül 174-en vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2352, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.

előbbiben 58, utóbbiban 136 embernél mutatták ki a koronavírust.

A válságstáb új korlátozásokat vezetett be Split-Dalmát megyére. Éjféltől két hétig kötelező lesz a szájmaszk viselése zárt térben, megtiltották a látogatást az idősotthonokban, és mivel új járványgócok alakultak sporteseményeken és edzőtermekben, a sportrendezvényeket nézők nélkül lehet csak megtartani, az edzőtermeknek be kell zárniuk.

A válságstáb hétfőn tanácskozásra hívta a megyei polgári szervezetek vezetőit, az ülést követően közölték: amíg csak lehetséges, szigorításokat csak regionális szinten hoznak, azokon a helyeken, ahol járványgócok alakulnak ki. Nem lesz új országos leállás, a korlátozások kisebb közösségeket fognak érinteni, hogy a normális társadalmi és gazdasági élet működhessen.

A turistaparadicsomok felé vette az irányt a járvány

Az elmúlt héten csak Split-Dalmát megyében 517, Zágrábban 346, Sibenik-Knin megyében 98 új esetet regisztráltak.

Július 7-től augusztus 24-ig 301 külföldi turistánál mutatták ki a koronavírust.

Többségük Makarskában, Pag szigetén és Splitben fertőződött meg.

A legtöbben az osztrákok voltak, 140-en, a britek 72-en és 31-en a szlovének. A fertőzés továbbra is terjed Közép- és Dél-Dalmáciában, főleg Makarskában, Vodicen, Pag és Hvar szigetén, valamint Split városában.

Horvátországban a fertőzöttek száma eléri a 65-öt százezer főre vetítve.

Az Adria-menti államot már korábban vörös listára helyzete Szlovénia, Olaszország, Ausztria, Nagy Britannia és Hollandia.

Németország két tengerparti régióra, Split-Dalmát és Sibenik-Knin megyére adott ki utazási figyelmeztetést. Az onnét érkezőktől negatív koronavírus-tesztet kérnek vagy 14 napos kötelező karantént rendelnek el számukra.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 36-al, 2722-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 20-an vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×