INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

koronavírus

horvátország

split

Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma

Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma

Infostart / MTI

Split-Dalmát megyében kötelezővé tették a maszk viselését minden zárt térben.

A válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 358-al nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 8889-et. Kedden még 219 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történt új haláleset, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 175 maradt. A betegek közül 174-en vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2352, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.

előbbiben 58, utóbbiban 136 embernél mutatták ki a koronavírust.

A válságstáb új korlátozásokat vezetett be Split-Dalmát megyére. Éjféltől két hétig kötelező lesz a szájmaszk viselése zárt térben, megtiltották a látogatást az idősotthonokban, és mivel új járványgócok alakultak sporteseményeken és edzőtermekben, a sportrendezvényeket nézők nélkül lehet csak megtartani, az edzőtermeknek be kell zárniuk.

A válságstáb hétfőn tanácskozásra hívta a megyei polgári szervezetek vezetőit, az ülést követően közölték: amíg csak lehetséges, szigorításokat csak regionális szinten hoznak, azokon a helyeken, ahol járványgócok alakulnak ki. Nem lesz új országos leállás, a korlátozások kisebb közösségeket fognak érinteni, hogy a normális társadalmi és gazdasági élet működhessen.

A turistaparadicsomok felé vette az irányt a járvány

Az elmúlt héten csak Split-Dalmát megyében 517, Zágrábban 346, Sibenik-Knin megyében 98 új esetet regisztráltak.

Július 7-től augusztus 24-ig 301 külföldi turistánál mutatták ki a koronavírust.

Többségük Makarskában, Pag szigetén és Splitben fertőződött meg.

A legtöbben az osztrákok voltak, 140-en, a britek 72-en és 31-en a szlovének. A fertőzés továbbra is terjed Közép- és Dél-Dalmáciában, főleg Makarskában, Vodicen, Pag és Hvar szigetén, valamint Split városában.

Horvátországban a fertőzöttek száma eléri a 65-öt százezer főre vetítve.

Az Adria-menti államot már korábban vörös listára helyzete Szlovénia, Olaszország, Ausztria, Nagy Britannia és Hollandia.

Németország két tengerparti régióra, Split-Dalmát és Sibenik-Knin megyére adott ki utazási figyelmeztetést. Az onnét érkezőktől negatív koronavírus-tesztet kérnek vagy 14 napos kötelező karantént rendelnek el számukra.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 36-al, 2722-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 20-an vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018