eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Navalníj egyelőre Omszkban marad, az unió gyors kivizsgálást sürget

Állítólag a német orvosok is úgy ítélték meg, hogy nem szállítható.

A Németországból érkezett orvosok részvételével megtartott konzílium úgy döntött, hogy a kómába esett Alekszej Navalnij Berlinbe szállítása kockázatos lenne, ezért az orosz ellenzéki politikus Omszkban marad, amíg az állapota stabilizálódik - jelentette ki Alekszandr Murahovszkij, a szibériai város első mentőkórházának főorvosa.

Kira Jarmis, az ellenzéki politikus sajtótitkára és Leonyid Volkov, Navalnij kabinetfőnöke ezzel szemben a Twitteren azt közölte, hogy a német orvosok a pácienst biztonságosan szállíthatónak minősítették.

A Meduza ellenzéki hírportál szerint a Navalnij hozzátartozóit nem engedték a német orvosok közelébe és sem Jarmis, sem Volkov nem közölte, hogy honnan számazik az elszállítási alkalmasságra vonatkozó értesülése.

Az EU gyors kivizsgálást sürget

Nabila Massrali, az EU külügyi szolgálatának szóvivője aggodalmának adott hangot az ügy miatt. Leszögezte, hogy átlátható és független nyomozást várnak az orosz hatóságoktól.

"Amennyiben a mérgezés gyanúja bebizonyosodik, a vétkeseket felelősségre kell vonni" - közölte szóvivő, egybehangzóan azzal, amit Josep Borrell, külügyekért felelős uniós főképviselő írt előző nap a Twitteren.

Massrali hozzátette:

Oroszországnak engedélyeznie kell, hogy az azóta kómában lévő Navalnijt átszállíthassák Németországba gyógykezelésre.

"Bízunk abban, hogy az orosz hatóságok ígéretükhöz híven engedélyezik Alekszej Navalnij Németországba szállítását, családjának kívánságát tiszteletben tartva" - közölte a szóvivő.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal. Anatolij Kalinyicsenko, az omszki mentőkórház helyettes főorvosa pénteken azt mondta, hogy a szakemberek nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot Navalnij szervezetében.

A ellenzéki politikus családja ragaszkodik a külföldi gyógykezeléséhez, egyebek között azért, mert nem bízik az orosz egészségügyben, sem az omszki mentőkórház főorvosában, Alekszandr Murahovszkijban, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.

Uniós források szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben a fehérorosz válság mellett Navalnij ügyét is érintette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×