eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőmaszkot viselő asszony megy egy moszkvai utcán 2020. április 7-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az orosz hatóságok április végéig tartó kijárási korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Nagy változások Moszkvában

Az orosz főváros feloldotta a koronavírus-járvány miatt bevezetett kötelező házi önizoláció és a digitális forgalmi engedélyhez kötött járműhasználat rendszerét.

Megszűnt a váltott beosztás szerinti sétarend is az orosz fővárosban. Megnyithatnak a fodrászüzletek és a szépségszalonok, valamint a munkaközvetítő irodák, a fotó-, a film- és a hangrögzítő stúdiók, továbbá az állatorvosi rendelők is. Ismét próbálhatnak a zenekarok, a színházak és a cirkuszok. Visszatérhetnek a működéshez a társadalmi szervezetek, újraindul az autómegosztási szolgáltatás, és ismét látogathatóvá válnak a temetők.

A március végén bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos feloldásának következő fázisában, jövő kedden megnyitják kapuikat az előzetesen bejelentkező látogatók előtt a múzeumok és a kiállítások, valamint a könyvtárak. A fogorvosok újrakezdhetik a nem sürgősségi kezeléseket. Megnyitnak a kölcsönzők, az ingatlanközvető, reklám-, tanácsadói és egyéb szolgáltatói irodák.

Június 23-tól ismét látogathatók lesznek az edzőtermek és az uszodák, újraindulnak a kirándulóhajók, és megnyitnak az óvodák. Ettől a naptól kezdve lehet majd a gyerekeket a játszótérre kivinni és a köztéri padokra leülni.

Az éttermek két ütemben nyitnak majd:

  • június 16-tól a teraszokra lehet kiülni,
  • egy héttel később már a belső helyiségekben is kiszolgálják a vendégeket.

A védőkesztyű és a szájmaszk viselete továbbra is kötelező marad a séták, a nyilvános helyek látogatása alkalmából és a közösségi közlekedési eszközökön.

Szergej Szobjanyin polgármester szerint ez a rendszer fennmarad a tömeges vakcináció kezdetéig, ami reményei szerint a legjobb esetben októberre várható.

Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzó hétfőn közölte, hogy hamarosan hasonló enyhítési menetrendet fog bejelenteni.

Oroszországban az elmúlt napon 8595-tel 485 253-ra emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a kedden közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,8 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 36,6 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 3284-gyel 236 714-re csökkent. A halálozások száma 171-gyel 6142-re, a gyógyulásoké pedig 11 709-tel 242 253-ra nőtt.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzések száma 1572-vel 198 590-re, a halottaké 59-cel 3029-re, a gyógyultaké pedig 5390-nel 109 737-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 13,2 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 238 600 laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 320 590 embert tartanak megfigyelés alatt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×