eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Védőmaszkot viselő vásárlók állnak sorban egy ungvári pékség előtt 2020. április 11-én délelőtt. Megtiltotta a helyi kormányzóság az embereknek, hogy a hétvégén elhagyják otthonaikat Kárpátalján, valamint Ukrajna nyugati részében Voliny és Csenyivci megyében a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. A lakhelyelhagyásra vonatkozó tilalom április 11-én 13 órától 13-án 6 óráig lesz érvényben.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Nem lassít a koronavírus Ukrajnában

Ukrajnában csütörtökön újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított koronavírusos fertőzöttek száma 540 új esettel, amivel elérte a 10 406-ot, a betegségben elhunytaké pedig 11 újabb halálos áldozattal 261-re nőtt - közölte az ukrán egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 1238-an gyógyultak fel, közülük 125-en az elmúlt napban. Jelenleg 3214-an szorulnak kórházi ápolásra, köztük 350 egészségügyi alkalmazott. Lélegeztetőgépen 138-an vannak.

Előző nap a legtöbb új beteget a nyugati országrészben, Csernyivci és Ternopil megyékben regisztrálták (82 és 71 fő), továbbá a fővárosban, Kijevben (60 fő).

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt napban rekordszámú laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el az országban, 7315-öt. Eddig a járvány kitörése óta közel 112 ezer ilyen típusú tesztet végeztek el Ukrajnában.

A miniszter közölte, hogy a kormány jövő szerdai ülésén megemeli a fizetését azoknak a virológusoknak és laboratóriumi asszisztenseknek, akik eddig kimaradtak a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók béremeléséből.

Közben Volodimir Kravcsenko, a Donyec-medencei konfliktus övezetében harcoló ukrán Egyesített Erők parancsnoka csütörtökön az Ukrinform hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a kelet-ukrajnai szakadár területeken tele vannak a kórházak tüdőgyulladásos és felső légúti megbetegedésben szenvedő betegekkel, az egészségügyi személyzetnek pedig megtiltották, hogy beszéljenek a járványhelyzetről.

Szavai szerint az ukrán Egyesített Erők az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei területeken több mint négyszáz COVID-19 beteget azonosítottak, a szakadár közigazgatási szervek viszont csak mintegy 150 ilyen esetet rögzítettek. Emlékeztetett arra, hogy Oroszországban a koronavírusos fertőzöttek száma már meghaladta a Kínában regisztráltakét. "Így az orosz megszálló erők rotációja során az ideiglenesen megszállt területeken is megfigyelhető az előfordulási arány jelentős növekedése" - fogalmazott. Hozzátette, hogy az orosz katonai vezetés ugyanakkor gondoskodik saját katonáinak a védelméről, a gyógyszereket és a szükséges pénzeszközöket elsősorban az ő szükségleteik fedezésére küldik a térségbe.

Az UNIAN ukrán hírügynökség közben csütörtökön arról számolt be, hogy csaknem egynapos várakozás után szerda este végül mégis elindult egy charterjárat Kijevből Londonba 116, Nagy-Britanniában hosszú távú munkaengedéllyel rendelkező ukránnal a fedélzetén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×