INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

észak-korea

ri szon gvon

kim dzsong un

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.

"Közeledési" minisztert neveztek ki Észak-Koreában

Infostart / MTI

Az országegyesítés ügyeivel foglalkozó kormánybizottság vezetője lett a külügyminiszter Ri Jong Ho helyett Észak-Koreában az állami média pénteki jelentése szerint.

Ri Szon Gvon beszédet mondott a Phenjanba akkreditált diplomáciai testületek tagjai számára rendezett csütörtöki fogadáson, és a KCNA hírügynökség erről beszámoló jelentésében külügyminiszternek nevezte őt. A fogadást a Holdújév első napja alkalmából rendezték meg, amely szombatra esik.

Hírügynökségek értesülései szerint az új miniszter a hadsereg nyugalmazott ezredese, a 2000-es évek közepétől mostanáig a két Korea közötti katonai tárgyalások egyik vezetője volt. Közel áll Kim Jong Csol volt katonatiszthez, aki a Koreai Munkapárt alelnöke, és az Egyesült Államokkal szembeni külpolitika egyik héjája.

Az AP és az AFP hírügynökség úgy jellemzi Ri Szon Gvont, mint aki

kevés külpolitikai tapasztalattal rendelkezik,

ezzel szemben éles nyelvű, ami utalhat arra, hogy Phenjan keményebben akar fellépni az Egyesült Államokkal szemben a nukleáris tárgyalásokon. Dél-Koreában leginkább arról híresült el, hogy egy alkalommal beolvasott dél-koreai üzletembereknek, mert nem volt elégedett a két Korea közötti gazdasági kapcsolatok fejlődésével. Dél-koreai tisztségviselők beszámolója szerint egy közös étkezésen megkérdezte az üzletembereket, hogy nem akad-e a torkukon a nenmjon nevű hagyományos koreai hideg tészta.

Ri Szon Gvon a munkapárt központi bizottságának egyik póttagja. Arról nincs értesülés, hogy mi lett Ri Jong Ho volt külügyminiszterrel - jegyezte meg az AP.

Diplomáciai források beszámoltak arról, hogy Észak-Korea a múlt hét végén tájékoztatta a phenjani külföldi nagykövetségeket Ri Jong Ho külügyminiszter leváltásáról, aki 2016 óta töltötte be a tisztséget.

A védelmi tárca élén is volt változás közben: az új miniszter Kim Dzsong Gvan lett, aki eddig a nagy építkezéseket felügyelte az országban - írta a Kyodo hírügynökség.

Az észak-koreai atomfegyverek leszereléséről az Egyesült Államokkal folyó tárgyalások zsákutcába jutottak tavaly, miután Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök februárban Hanoiban megtartott második csúcstalálkozóján nem tudtak megállapodni Phenjan leszerelési intézkedéseiről és az amerikai szankciók enyhítéséről.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018