eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Katalán függetlenségpárti tüntetők és rohamrendőrök összecsapása a barcelonai El Prat nemzetközi repülőtéren 2019. október 14-én. Ezen a napon a spanyol legfelsőbb bíróság kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Quique García

Blokkolták a tüntetők a repteret

A katalán vezetők elleni bírósági döntések miatt felbőszült tüntetők szállták meg hétfő délután Barcelona repterét.

Az éjszakába nyúló nagyszabású tüntetés után helyreállt a rend a barcelonai El Prat repülőtéren, ahol kedd reggel a szokásosnál jóval nagyobb az utasforgalom. A spanyol közszolgálati televízió (RTVE) helyszíni beszámolója szerint sokan érkeztek hamarabb, akár 10-12 órával is a járatindulást megelőzően a repülőtérre azért, hogy biztosan elérhessék gépüket az előző napi rossz tapasztalatok után.

Sokan voltak olyanok is, akik egész éjszakára ott ragadtak, miután törölték a járatukat a katalán függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó ítélet elleni tüntetés miatt.

A légikikötő üzemeltetéséért felelős AENA vállalat közölte:

hétfőn összesen 108 járatot kellett törölni az 1066-ból, zömében a Vueling spanyol diszkont légitársaság repülőit. A gépek személyzete ugyanis sok utashoz hasonlóan nem érkezett meg időben, mert a tüntetőktől nem tudtak kijutni a reptérre.

A cég keddre további 45 járat törlését jelentette be eddig a hétfői járattörlések következményeként.

A mentőszolgálat (SEM) tájékoztatása szerint az 1-es terminálnál tartott tiltakozóakcióban összesen 115-en sérültek meg könnyebben.

A hétfő estére csaknem tízezer fősre duzzadt tömeg többször is összetűzésbe került a hatóságokkal, megpróbálták áttörni a bejáratokat őrző rendőrök sorfalát, akik gumibotot és gumilövedéket használtak a tiltakozók visszaszorításához. A tüntetők különböző tárgyakat, például palackokat és a reptéren található tűzoltókészülékeket dobálták feléjük.

A tömeg azután kezdett szétoszlani, hogy az akciót meghirdető Demokráciacunami nevű civil mozgalom a tüntetés befejezésére szólított fel az interneten.

Késő éjszaka ért véget a tüntetés Barcelona belvárosában is a spanyol rendőrség főparancsnokságának épületénél, ahol a tiltakozók szintén összeütközésbe kerültek a hatóságokkal.

A hétfői megmozdulásokon összesen három embert vettek őrizetbe.

A katalán hatóságok arra számítanak, hogy a következő napokban is folytatódnak a különböző utcai megmozdulások szerte Katalóniában.

Girona, 2019. október 14.
Függetlenségpárti tüntetők Gironában 2019. október 14-én. Ezen a napon a spanyol legfelsőbb bíróság kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt.
MTI/EPA/EFE/David Borat
Függetlenségpárti tüntetők Gironában 2019. október 14-én. Ezen a napon a spanyol legfelsőbb bíróság kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt. MTI/EPA/EFE/David Borat

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×