eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ellenállásra szólít a "nacionalista lepra" ellen a francia elnök

A jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti Emmanuel Macront.

Emmanuel Macron francia államfő "tisztánlátásra" és "ellenállásra" szólított fel a "nacionalista lepra" erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.

"A félelmek, a nacionalista befelé fordulás és a gazdasági válság következményei miatt megosztott Európában szinte módszeresen látjuk megjelenni mindazt, ami az első világháború utáni Európa életét meghatározta az 1929-es válságig" - mondta a francia elnök az Ouest-France című francia regionális lapban csütörtökön megjelent interjúban. "Józanul, tisztán kell látni, tudni, hogyan tudunk ellenállni demokratikus és köztársasági erőt képviselve" - tette hozzá.

Emmanuel Macron - az első világháborút lezáró fegyverszünet századik évfordulóján, november 11-én Párizsban, csaknem hatvan állam- és kormányfő részvételével rendezendő ünnepség előtt -vasárnaptól egy héten át 11 kelet- és észak-franciaországi megyében végiglátogatja a legfontosabb első világháborús emlékhelyeket.

A körút során a köztársasági elnök saját bevallása szerint "nem egyszerűen szembe akar nézni a történelemmel". "A megemlékezésen túl szeretném megérteni ennek a történetnek a tanulságait. Ez ünnepi, emlékezési és a jövőnek szóló üzenet" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "szuverénebb és multilaterálisabb Európára" van szükség.

"Európa veszéllyel néz szembe: a nacionalista lepra miatti szétesés és a külső hatalmak közti hánykolódás veszélyével. Azaz azzal a veszéllyel, hogy elveszti szuverenitását. Ami azt jelenti, hogy biztonsága az amerikai döntésektől és azok változásaitól függ, Kína egyre inkább jelen van az alapvető infrastruktúráiban, Oroszországot időnként megkísérti a manipulálás, a nagy pénzügyi érdekek és a piacok pedig sokszor nagyobb helyet foglalnak el, mint amit az államok képesek betölteni" - mondta a francia elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×