eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
London, 2017. március 25.Uniópárti tüntetők nagygyűlést tartanak a brit parlament épülete előtt Londonban 2017. március 25-én. Theresa May miniszterelnök március 29-én aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely az EU-tagság megszűnésének folyamatát szabályozza. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: ANDY RAIN

A nagy-britanniai magyarok gyermekeik miatt lehetnek gondban

A Nagy-Britanniában élő, de nem ott született gyermekek jogi státuszát tisztázni kell - a Birminghami Egyetem jogászainak friss elemzése erre figyelmeztet.

Súlyos problémákkal szembesülhetnek a Brexit után azok az európai családok, amelyeknek gyermeke született Nagy-Britanniában - írja a Birminghami Egyetem jogászainak elemzése alapján a Guardian. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a szülők mielőbb tisztázzák gyermekeik jogi státuszát, ha egyikük sem a szigetországban született.

Az új brit bevándorlási törvények miatt azok a gyermekek, akik 2000 után uniós állampolgárságú szülők gyermekekként születtek az országban, nem kapnak automatikusan brit állampolgárságot. A problémák abból adódnak, hogy az unióban, akárcsak szüleik, ők is bárhol letelepedhettek, legalábbis eddig.

A Brexit után viszont változik a helyzet:

bizonyítaniuk kell, ha betöltötték 18. életévüket, hogy jogosan tartózkodnak az országban.

Ezért szükséges az, hogy a szüleik tisztázzák a státuszukat. Szakértők szerint a szülőknek bizonyítaniuk kell, hogy a gyermek születése előtt legalább öt évig tartózkodtak a szigetországban. Ettől kezdve, ők elvileg jogosultak lesznek az uniós polgárok számára kialakított különleges státuszra.

Ha nem tudják bizonyítani, akkor kérjék a gyermek állampolgárságának megadását. A brit kormány ígérete szerint az ezzel kapcsolatos ügyintézés nem olyan drága procedúra, azonban ennél az esetnél több mint ezer fontba kerülhet személyenként.

A tavalyi adatok szerint már minden hatodik magyar gyermek külföldön született, jó részük éppen az Egyesült Királyságban, de arra vonatkozóan nincsenek pontos adatok, hogy hány gyereket érinthet a probléma.

forrás: Guardian

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×