eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Macron újabb győzelmet zsebelhet be

Egy felmérés szerint Macron mozgalma nyerheti a nemzetgyűlési választásokat Franciaországban.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök politikai pártja, a La République en marche (A Köztársaság lendületben - LReM) áll az élen 29,5 százalékkal a tíz nap múlva esedékes francia nemzetgyűlési választások első fordulójának esélyeit mérő legfrissebb felmérésben, amelyet a francia közmédia kedden ismertetett.

Az Ipsos közvélemény-kutatóintézetnek május 26. és 28. között 2138 francia választópolgár megkérdezésével készült felmérése szerint az államfő pártja több mint hét százalékkal megelőzi a jobbközép Köztársaságiakat, amely párt 22 százalékon áll, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front előtt, amely 18 százalékra számíthat.

A kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 11-én és 18-án rendezik Franciaországban.

A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon La France insoumise (Lázadó Franciaország) nevű mozgalma 11,5, a korábban kormányzó szocialisták pedig 9 százalékon állnak jelenleg, s feltehetően az elmúlt ötven év legrosszabb eredményét érik majd el.

A franciák kétharmada biztos abban, hogy részt vesz a parlamenti választásokon, és tudja, hogy kire adja a voksát, míg 34 százalék még bizonytalan.

A megkérdezettek 28 százaléka azt szeretné, ha az államfő és pártja többséget szerezne a nemzetgyűlésben, további 27 százalék jóllehet nem támogatja az új kormányt, de kívánatosnak tartja, hogy a köztársasági elnöknek és kormányának többsége legyen az alsóházban, míg 45 százaléka ezt nem szeretné.

A felmérés szerint egyébként a franciák 65 százaléka elégedett azzal ahogy a két héttel ezelőtt beiktatott új köztársasági elnök gyakorolja a hatalmát, és ez feltehetően segítheti a pártját a választásokon.

Francois Baroin, a jobbközép Köztársaságiak kampányának vezetője és miniszterelnök-jelöltje hétfő este azt mondta, hogy pártja visszalépteti a jelöltjeit a két forduló között Emmanuel Macron pártja jelöltjeinek javára minden olyan körzetben, ahol a Nemzeti Frontnak esélye lenne a győzelemre. Christophe Castaner, az elnöki párt szóvivője válaszában azonnal jelezte, hogy az LReM is visszalépteti a jelöltjeit a jobboldali jelöltek támogatására mindenhol, ahol ez szükséges, hogy megakadályozzák a Nemzeti Front jelöltjeinek bejutását a nemzetgyűlésbe.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×