eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Lehettek társai a manchesteri robbantónak

Lehettek társai a manchesteri robbantónak

A brit belügyminiszter szerint valószínűleg nem egyedül cselekedett a manchesteri merénylet végrehajtója.

Amber Rudd a BBC rádió szerda délelőtti politikai magazinműsorában kifejtette: a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet

az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményében használtak.

Rudd szerint ennek alapján "valószínűnek tűnik", hogy a manchesteri robbantó nem egyedül cselekedett.

A brit belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmuselemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) kedd éjjel a legmagasabb, kritikus szintre emelte a terrorellenes készültségi szintet.

Theresa May miniszterelnök ezt a döntést bejelentve közölte: az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy a manchesteri merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és emiatt

nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás

történhet.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki.

Szerdán ennek már látható jelei voltak Londonban: a királyi család első számú londoni rezidenciája, a Buckingham-palota, valamint a parlamentnek és a kormányhivataloknak otthont adó Westminster kerületben fegyveres katonai egységek kezdtek járőrözésbe.

A parlament szerdán bejelentette, hogy a rendőrség tanácsára

azonnali hatállyal felfüggesztették a parlament westminsteri épületegyüttesében szervezett nyilvános túrákat és egyéb rendezvényeket,

és az intézkedés visszavonásáig csak azok léphetnek be az épületbe, akiknek belépési engedélyük van.

Amber Rudd belügyminiszter a szerdai BBC-interjúban elmondta: jelenleg 3800 fős katonai egység áll a rendőrség rendelkezésére, és a rendőri vezetés döntésén múlik, hogy e kontingensből hány főt vesz ténylegesen igénybe.

Rudd hangsúlyozta ugyanakkor: várakozása szerint a legmagasabb, kritikus terrorkészültségi szint elrendelése átmeneti intézkedés, és amikor ezt az elhárítószolgálatok megfelelőnek ítélik, a készültségi fokozat visszatér egy alacsonyabb szintre.

A belügyminiszter nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arra a kérdésre, hogy ez napokat vagy heteket jelenthet-e.

A kritikus készültségi fokozatot a kedden bejelentett döntés előtt kétszer, 2006-ben és 2007-ben léptették életbe. Ez a riasztási szint az első alkalommal négy, a második esetben öt napig volt érvényben.

Amber Rudd a szerdai BBC-interjúban nyíltan kritizálta, hogy a merénylő neve és több más információ előbb került nyilvánosságra az Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában. Arra a kérdésre, hogy ezek után megvizsgálja-e az információmegosztás gyakorlatát más országokkal, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy "egészen őszintén szólva igen".

Kijelentette: a brit rendőrség szeretné ellenőrzése alatt tartani az információáramlást a műveleti integritás megőrzése végett, és "bosszantó", ha ilyen információk más forrásokból kerülnek nyilvánosságra. "Nagyon világosan megmondtam barátainknak, hogy ennek nem szabad megismétlődnie" - tette hozzá a brit belügyminiszter.

Szerdai adatok szerint a Manchester Arena rendezvényközpontban elkövetett öngyilkos merényletnek 22 halálos áldozata volt, a sebesültek száma 64, közülük huszan válságos állapotban vannak.

Szerdán három embert vettek őrizetbe Manchesterben a hétfő éjjeli merénylettel összefüggésben. Egy további személyt a londoni Stansted repülőtéren vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. Az illető éppen Törökországba akart utazni.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×