eur:
394.4
usd:
371.68
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Trumpon poénkodott Putyin

Vlagyimir Putyin szerint az Egyesült Államokban politikai skizofrénia van kialakulóban. Az elnök egyre aggasztóbbnak nevezte az Amerikában tapasztalható orosz-ellenesség hangulatot.

Az amerikai politikusokon viccelődött Vlagyimir Putyin Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján Szocsiban.

Az orosz elnök azokra a Donald Trumpot ért vádakra reagált, amelyek szerint az amerikai elnök a Fehér Házban fogadva szigorúan titkos információkat osztott volna meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

"Az Egyesült Államokban politikai skizofrénia van kialakulóban, semmi mással nem tudom magyarázni a hivatalban lévő elnök elleni vádat, miszerint valamiféle titkokat árult volna el Lavrovnak" – mondta Putyin derültséget okozva a hallgatóság soraiban, ahol több magas rangú állami vezető is helyet foglalt.

Putyin úgy folytatta: fegyelmit ad Lavrov külügyminiszternek, amiért a tudomására jutott titkos információkat sem vele, sem az orosz titkosszolgálatokkal nem osztotta meg.

Az orosz elnök újabb fricskaként felajánlotta, hogy Moszkva, ha abba az amerikai kormány is beleegyezik, a washingtoni kongresszus rendelkezésére bocsátja Trump és Lavrov tárgyalásának leiratát.

Az orosz elnök beszélt arról is, a felkorbácsolt "oroszellenes hangulat" magának az Egyesült Államoknak árt.

A hangulatot gerjesztő amerikai politikusok meglátása szerint ostobaságból vagy tisztességtelen szándékból állítanak valótlanságokat Moszkva szerepéről,

az ügy először mulatságos volt, de már kezd aggasztóvá válni

– tette hozzá.

Putyin elnök gondolatmenetét a jobbján ülő Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök udvarias mosollyal hallgatta végig.

Mint korábban beszámoltunk róla, amerikai sajtójelentések szerint Trump az izraeli titkosszolgálattól kapott értesülések alapján arról tájékoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgép felrobbantására készül, laptopba beépített pokolgéppel.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×