eur:
393.15
usd:
362.27
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Tanult a hibákból a NATO

Tanult a hibákból a NATO

A NATO katonai támogatást nyújthat, de fegyveres akciókban biztosan nem vesz részt, amennyiben csatlakozik az Iszlám Állam elleni koalícióhoz – jelentette ki a szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg azt mondta, tanultak az afganisztáni és iraki beavatkozásból.

Várhatóan a május 25-i csúcstalálkozón döntenek a NATO-tagországok arról, hogy a szövetség részt vegyen-e az Egyesült Államok vezette, Iszlám Állam elleni koalícióban – mondta Jens Stoltenberg Berlinben, Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Amennyiben a NATO csatlakozik az Iszlám Állam elleni koalícióhoz, a szerepe akkor sem változik meg, vagyis támogatást nyújtunk a csapatoknak, részt veszünk a kiképzésben, de a NATO harci műveletekben biztosan nem vesz majd részt” - fogalmazott a főtitkár, hozzátéve, hogy senki sem kérte, hogy a szövetség Szíriában vagy Irakban fegyveres műveleteket hajtson végre. Megfogalmazódott azonban az igény, hogy AWACS felderítő gépekkel segítse a koalíció tagjait, részt vegyen a helyi erők felépítésében, felkészítésében.

„Azért, mert egy dolgot biztosan megtanultunk Afganisztánban, de mondhatom, Irakban is. Ez pedig az, hogy hosszú távon az egyetlen életképes megoldás, ha a helyi kormányzatot, fegyveres erőket képessé tesszük arra, hogy önmaguk tudják felvenni a harcot a terroristákkal, saját hazájuk érdekében. Az afganisztáni szerepvállalás tanulságaként megállapíthatjuk, hogy

hamarabb kellett volna megkezdeni a helyiek kiképzését”

- magyarázta szokatlanul önkritikus módon a szervezet főtitkára, aki később ismét hozzátette, hogy meglátása szerint a NATO-nak a jövőben határain kívül sokkal nagyobb szerepet kell vállalnia a kiképzésben, a helyiek kapacitásának kiépítésében, és sokkal kevésbé kell összpontosítania harci műveletek végrehajtására.

Angela Merkel a sajtótájékoztatón azt mondta, a szövetség esetleges szerepvállalásáról zajlanak a megbeszélések, amivel a május 25-i döntést készítik elő. A német kancellár jelezte, a hónap végi csúcson születendő döntéstől függetlenül Berlin nem fogja kibővíteni a koalícióban végzett tevékenységét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×