eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla

Pozsonyban találkoztak az EU házelnökei

Vasárnap kezdődött és hétfőn délután ért véget az Európai Unió házelnökeinek pozsonyi csúcstalálkozója. Az egyeztetés fő témája az Európai Rendőrségi Hivatal, vagyis az Europol volt és az, hogy miként ellenőrizhetnék a tagállamok nemzeti parlamentjei a hivatal működését. Mintegy 300 résztvevő érkezett a szlovák fővárosba.

Az európai uniós tagállamok házelnökeinek találkozója volt Szlovákia tavalyi európai tanácsbeli elnökségének utolsó és egyik legfontosabb eseménye. A találkozó fő témája egy közös parlamenti ellenőrző csoport létrehozása volt, amely felügyelné az Európai Rendőrségi Hivatal, az Europol működését és a tagok jelölését.

Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke elmondta, hogy az Europolról való tárgyalás azt mutatja, hogy az Európai Unió nem becsüli alá a biztonság kérdését. Danko és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke közös sajtótájékoztatójukon kiemelték az együttműködés és az egység fontosságát és az eurózóna, valamint a közös piac jelentette előnyöket. Tajani rámutatott, hogy az Európai Uniónak köszönhetően 60 éve béke és szabadság van a kontinensen. „Harcolnunk kell a terrorizmus, a bevándorlás és a fiatalok munkanélkülisége ellen. Ezen a három területen az unió jobb eredményeket érhet el, de kizárólag összefogással, uniós szinten” – nyilatkozta az Európai Parlament elnöke.

Andrej Danko elmondta, nincs kétség afelől, hogy nehéz idők várnak az Európai Unióra. „Tajani úr ismertette az utolsó tárgyalások eredményét Theresa May brit miniszterelnökkel, figyelmeztetett az európai unióra váró nehéz időkre az egység szempontjából” – fogalmazott a szlovák házelnök.

Tajani Andrej Kiska köztársasági elnökkel és Robert Fico kormányfővel is találkozott. Fico a csúcstalálkozón kijelentette, hogy hiába mutat fel jó eredményeket az Európai Unió, ha a lakosság körében népszerűbbek a szélsőséges, populista megoldások. „Nem csak valamiféle sablonszerű megoldásokat kínálunk a lakosoknak? Nem lustult el az unió?” – tette fel a kérdést a résztvevőknek a szlovák kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×