eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Kijev szerint terrorcselekmény volt az EBESZ-misszió tragédiája

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) terrorcselekménynek minősítette hétfőn az EBESZ megfigyelői küldöttség autójának felrobbantását, és ez ügyben megindította az eljárást - közölte a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kijevi ellenőrzésű részének ügyészsége.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői Luhanszk megye szakadár ellenőrzésű részében haladtak vasárnap, mikor egyik autójuk aknára hajtott és felrobbant. A járműben ülő amerikai megfigyelő életét vesztette, a küldöttség másik két tagja - egy német és cseh - pedig megsebesült.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője az incidenssel kapcsolatosan kijelentette, hogy a terrorcselekményért Oroszország politikai és katonai vezetését terheli a felelősség.

A befolyásos testületet vezető politikus szerint előre kitervelt támadás történt, amelynek az volt a célja, hogy elriasszák az EBESZ megfigyelőit a járőrözéstől a szakadár megszállás alatti területeken. Kifejtette, azt akarják a szakadárok megakadályozni, hogy az EBESZ ne szerezzen tudomást az Oroszországból a Donyec-medencei szakadár területekre beáramló nagy mennyiségű fegyverzetről és haditechnikai eszközökről, amelyekkel szavai szerint Oroszország nagyszabású "katonai provokációkat" készül végrehajtani Ukrajnában.

"A hibrid (szakadár-orosz) csapatok egyetlen cselekményüket sem hajtják végre anélkül, hogy előtte ne egyeztetnének az orosz vezérkarral" - jelentette ki Turcsinov.

Álláspontját azzal indokolta, hogy az EBESZ-küldöttség útvonaláról tudomása volt az ukrán, orosz és szakadár képviselőkből álló, a tűzszünet betartásának ellenőrzésére létrehozott katonai koordinációs központ orosz képviselőinek, valamint a Moszkva által irányított szakadárok szavatolták a misszió biztonságát. Ezek fényében az ukrán tisztségviselő cinikusnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felhívását, amelyben a moszkvai diplomácia vezetője "az elkövetők felkutatását sürgette", hiszen - mint Turcsinov fogalmazott - a bűnösök a Kremlben vannak, és teljes felelősséggel tartoznak a történtekért.

Az ukrán külügyminisztérium közleményében úgyszintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy az EBESZ-küldöttek autójának felrobbanásának a célja a nemzetközi megfigyelők elriasztása, valamint Kijevnek és az EBESZ-missziónak a válságövezetbeli helyzet stabilizálására irányuló erőfeszítéseinek aláásása volt.

A szakadárok vasárnap azt állították, hogy a térségben ukrán diverzáns csoport tevékenykedett. Ezzel szemben a kijevi hadműveleti parancsnokság határozottan cáfolta, hogy az ukrán fegyveres erőknek bármi köze lenne a tragédiához.

A konfliktus övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű ukrán civil szervezet vezetője, Dmitro Timcsuk hétfőn a Facebookon arra hívta fel a figyelmet, hogy értesülései szerint a Kijev által a Kreml propagandaeszközének tartott orosz Russia Today televízió stábja mindössze három perccel a tragédia bekövetkezte után már a helyszínen volt, miközben a luhanszki szakadárok úgynevezett "rendőrsége" csak négy és fél órával később érkezett ki. A megfigyelők autójának felrobbanásáról elsőként orosz hírforrások számoltak be, azt követően erősítette meg a hírt Bécsben Sebastian Kurz, az EBESZ soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere. Az ukrán hírekben előbb az orosz Interfax hírügynökség közlésére alapozva számoltak be az incidensről.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×