eur:
395.96
usd:
369.18
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Kijev szerint terrorcselekmény volt az EBESZ-misszió tragédiája

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) terrorcselekménynek minősítette hétfőn az EBESZ megfigyelői küldöttség autójának felrobbantását, és ez ügyben megindította az eljárást - közölte a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kijevi ellenőrzésű részének ügyészsége.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői Luhanszk megye szakadár ellenőrzésű részében haladtak vasárnap, mikor egyik autójuk aknára hajtott és felrobbant. A járműben ülő amerikai megfigyelő életét vesztette, a küldöttség másik két tagja - egy német és cseh - pedig megsebesült.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője az incidenssel kapcsolatosan kijelentette, hogy a terrorcselekményért Oroszország politikai és katonai vezetését terheli a felelősség.

A befolyásos testületet vezető politikus szerint előre kitervelt támadás történt, amelynek az volt a célja, hogy elriasszák az EBESZ megfigyelőit a járőrözéstől a szakadár megszállás alatti területeken. Kifejtette, azt akarják a szakadárok megakadályozni, hogy az EBESZ ne szerezzen tudomást az Oroszországból a Donyec-medencei szakadár területekre beáramló nagy mennyiségű fegyverzetről és haditechnikai eszközökről, amelyekkel szavai szerint Oroszország nagyszabású "katonai provokációkat" készül végrehajtani Ukrajnában.

"A hibrid (szakadár-orosz) csapatok egyetlen cselekményüket sem hajtják végre anélkül, hogy előtte ne egyeztetnének az orosz vezérkarral" - jelentette ki Turcsinov.

Álláspontját azzal indokolta, hogy az EBESZ-küldöttség útvonaláról tudomása volt az ukrán, orosz és szakadár képviselőkből álló, a tűzszünet betartásának ellenőrzésére létrehozott katonai koordinációs központ orosz képviselőinek, valamint a Moszkva által irányított szakadárok szavatolták a misszió biztonságát. Ezek fényében az ukrán tisztségviselő cinikusnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felhívását, amelyben a moszkvai diplomácia vezetője "az elkövetők felkutatását sürgette", hiszen - mint Turcsinov fogalmazott - a bűnösök a Kremlben vannak, és teljes felelősséggel tartoznak a történtekért.

Az ukrán külügyminisztérium közleményében úgyszintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy az EBESZ-küldöttek autójának felrobbanásának a célja a nemzetközi megfigyelők elriasztása, valamint Kijevnek és az EBESZ-missziónak a válságövezetbeli helyzet stabilizálására irányuló erőfeszítéseinek aláásása volt.

A szakadárok vasárnap azt állították, hogy a térségben ukrán diverzáns csoport tevékenykedett. Ezzel szemben a kijevi hadműveleti parancsnokság határozottan cáfolta, hogy az ukrán fegyveres erőknek bármi köze lenne a tragédiához.

A konfliktus övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű ukrán civil szervezet vezetője, Dmitro Timcsuk hétfőn a Facebookon arra hívta fel a figyelmet, hogy értesülései szerint a Kijev által a Kreml propagandaeszközének tartott orosz Russia Today televízió stábja mindössze három perccel a tragédia bekövetkezte után már a helyszínen volt, miközben a luhanszki szakadárok úgynevezett "rendőrsége" csak négy és fél órával később érkezett ki. A megfigyelők autójának felrobbanásáról elsőként orosz hírforrások számoltak be, azt követően erősítette meg a hírt Bécsben Sebastian Kurz, az EBESZ soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere. Az ukrán hírekben előbb az orosz Interfax hírügynökség közlésére alapozva számoltak be az incidensről.

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×