INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

transparency international

korrupció

A Transparency eltávolíttatná a korrupcióval vádolt Medvegyevet

A Transparency eltávolíttatná a korrupcióval vádolt Medvegyevet

Infostart

Vizsgálatot és az orosz miniszterelnök lehetséges leváltását kérte a Transparency International nemzetközi korrupciós szervezet orosz részlege. Dmitrij Medvegyev azután került a figyelem középpontjába, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki vezető szervezete filmet készített ingatlanbirodalmáról.

Azt követően, hogy március végén több ezren vonultak az utcákra az orosz városokban a korrupció ellen tüntetve, a Transparency International orosz szárnya vizsgálatot kért Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, volt államfő ellen.

A korrupció-ellenes csoport Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista szervezetének filmjére reagált, amely szerint Medvegyev kiterjedt ingatlanbirodalom ura. Ezeket az ingatlanokat üzletemberek által adott kenőpénzekből vette – szólt a vád, amit a kormány határozottan tagadott.

A vádak nyomán indult tüntetések során több embert letartóztattak, köztük Navalnijt is, aki 15 nap börtönbüntetést is letöltött.

A Transparency összeférhetetlenséget emleget azzal kapcsolatban, hogy Medvegyev gyakran megszállt egy olyan mezőgazdasági cég vendégházában, amelynek vezérigazgatója egyben a Gazprombank igazgatótanácsának elnökhelyettese és személyes jó barátja, Ilja Jeliszejev.

Az orosz kormány 2014-ben és 15-ben anyagi segítséget nyújtott a Gazprombanknak. A korrupció-ellenes kampányszervezet szerint azonban a két vezető közötti viszony miatt a kormányfő nem tud pártatlan módon dönteni a bankszektornak juttatott állami segély elosztásáról.

A Transparency felteszi a kérdést: értesítette-e Medvegyev a lehetséges összeférhetetlenségről az orosz elnöki hivatal mellett működő korrupció-ellenes tanácsot.

„Ha ezt nem tette meg, akkor arra kérjük Vlagyimir Putyint, hogy az Orosz Föderáció törvényei szerint eljárva vonja felelősségre Dmitrij Medvegyevet” – írja a Transparency és hozzáteszi: ebben az esetben a következő lépés a „bizalom elvesztése miatti felmentés a hivatali teendők alól”.

Egy moszkvai bíróság közben elfogadta Aliser Uszmanov milliárdos, a londoni Arsenal futballklub társtulajdonosa keresetét, aki a korrupcióellenes aktivista Navalnij szervezetével akar pereskedni.

Navalnij nagy port felvert és profi módon összeállított leleplező filmje megemlíti, hogy Uszmanov egy 5 milliárd rubel értékű ingatlant ajándékozott a korábban emlegetett Gazprombank-vezető és a miniszterelnök jó barátja, Jeliszejev által irányított szociális alapnak. Később viszont azt állította, hogy nem ajándékozás, hanem „ingatlancsere” történt.

Navalnij viszont erre egy orosz szófordulattal megjegyezte: a milliárdos „hazudik, mint egy vén szivar”. Az ellenzéki aktivista szervezete ugyanis a földhivatal adataira hivatkozva azt állítja: soha nem volt Jeliszejev alapjának tulajdonában az az ingatlan, amire Uszmanov állítása szerint elcserélte saját drága ingatlanját.

Mindeközben a kiadott hivatalos adatok szerint Medvegyev miniszterelnök tavaly mindössze 151 ezer dollárnyi rubelt keresett egy 367 négyzetméteres lakás, egy kisebb telek és néhány veterán autó tulajdonosa.

Kapcsolódó hang

A Transparency eltávolíttatná a korrupcióval vádolt Medvegyevet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018