eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A szomszédban is pocsék az idő

Több ezer háztartásban okozott áramszünetet a hirtelen téliesre fordult időjárás Alsó-Ausztria tartományban szerdán és csütörtökre virradóra - közölték a helyi áramszolgáltató vállalatok. Romániában nagy mennyiségű csapadékra, kiadós havazásra és erős szélre figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztást adtak ki az ország keleti részére, Moldvára, valamint a Déli és a Keleti Kárpátok egész térségére, a Székelyföldet is beleértve.

Az Ausztria északkeleti részén elterülő tartományban mintegy 25 ezer háztartásban voltak hosszabb-rövidebb ideig áramkimaradások a vezetékekre zuhant faágak és kidőlt fák miatt. A leginkább Baden és Sankt Pölten térségében okozott gondot a havazás. A helyreállítást nehezítette, hogy havazás miatt számos közutat le kellett zárni, ezért az áramszolgáltató társaságok munkatársai helyenként csak gyalog vagy terepjárókkal tudták megközelíteni a helyszíneket.

Csütörtök reggelre nagyrészt - mintegy ezer lakás kivételével - sikerült helyreállítani az áramellátást.

Waldviertel régióban 25 centiméter, másutt, a magasabban fekvő területeken, így például Waidhofen an der Ybbs térségében 100 centiméter, a mostvierteli Zellerain térségében 150 centiméter hó hullott az elmúlt napokban.

Szerdán jelentős közlekedési nehézségeket okozott a havazás az A1-es és az A2-es (a Bécsből nyugat felé, illetve a dél felé vezető) autópályán és a Bécset elkerülő A 21-es autópályán. Az ASFINAG autópálya-kezelő azt közölte, hogy csütörtök reggelre valamennyi korlátozás megszűnt ezeken az autópályákon.

Másodfokú riasztás lépett érvénybe az erős szél és havazás miatt Románia keleti részén. Az előrejelzés szerint péntek reggelig 50-60 milliméter csapadék várható, a magasabban fekvő területeken főleg havas eső és hó formájában. A hegyvidéken óránként 50-65 kilométeres sebességű szél lesz hófúvással.

A Romániába már szerdán visszatért télies, viharos időjárás, s ez fennakadásokat okozott a közlekedésben és áramellátásban. Csütörtök reggel a Nagyvárad és Kolozsvár közötti E60-as főút forgalmát bénította meg csaknem félórára egy úttestre dőlt fa. Székelyföldön a Gyergyószentmiklós és Gyilkos-tó közötti közúti összeköttetést vágta el egy úttestre dőlt fa. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a térségben térerő híján nem működnek a mobiltelefonok sem. A hatóságok egy járhatatlanná vált útról visszafordult gépkocsivezetőtől szereztek tudomást a problémáról.

A vasúti közlekedésben három veszteglő személyszállító vonat okozott jelentős késéseket: az erős szél egy fát döntött Szentsimon és Tusnádfürdő között a sínekre, és több órát vett igénybe a fa eltávolítása.

A Keleti Kárpátokban az Erdélyt Moldvával összekötő hágók mindegyikén több centiméteres hóréteg akadályozza a közlekedést, több helyütt vesztegelnek a teherautók.

Maros megyében 12 településen 3400 háztartás maradt áram nélkül, miután a szél által kicsavart fák villanyvezetékeket rongáltak meg. Az üzemzavar Nyárádszeredát és környékét érintette, a szolgáltató a délutáni órákra ígérte az áramellátás helyreállítását.

A Fogarasokban megnőtt a lavinaveszély, a Balea-tónál meghaladja a másfél métert a hóréteg vastagsága. Az 1700 méter fölötti térségekben - az ötfokozatú skálán - négyes szintűre emelték a lavina-veszélyre figyelmeztető riasztást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×