eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

Kritikus a lavinahelyzet Ausztriában!

Fokozott lavinaveszélyre figyelmeztettek szerdán az osztrák Alpok egyes térségeiben a helyi hatóságok, miután az elmúlt napokban sok friss hó hullott.

A hatóságok Vorarlberg tartomány északi részében 2000 méteres magasság felett "nagynak", vagyis

a lavina veszélyt jelző 5-ös fokozatú skála szerint 4-es szintűnek minősítették a hóomlás bekövetkeztének lehetőségét,

míg a térség más területein, így a hegyvidéki völgyekben - szintén a frissen lehullott hó miatt - "magasnak", azaz 3-as szintűnek értékelték a veszélyt.

Az Alpok északi bércein szombat óta 150 centiméter, déli részein pedig 70-90 centiméter hó esett.

A tiroli Alpokban szerdára virradóra a völgyekbe is friss havat hozott a télies időjárás, itt kétezer méter felett 3-as fokozatú riasztást adtak ki.

Szakértők "kritikusnak" nevezték a lavinahelyzetet a tiroli síterepeken. A legnagyobb veszélyt az olyan friss hólerakódások jelentik, amelyek nem tudtak kellőképpen kötődni az alsóbb rétegekhez. A hóomlást elvileg kisebb terhelés, akár egy ember súlya is kiválthatja.

Az osztrák meteorológiai központ (ZAMG) szerint annak ellenére, hogy Ausztria hegyvidéki területein nem ritka április második felében a hó és a fagy, a mostani hómennyiség még az alpesi völgyekben is mindössze 10-15 évente fordul elő.

Az elmúlt 24 órában Arlberg-Außerfern térségében az északi- és a kitzbüheli Alpoknál 30 és 50 centiméter közötti hó esett, így a hótakaró eléri az egy métert.

A tiroli Tannheimben szerda reggel 32 centiméteres hótakarót mértek, amelyből 22 centiméter az elmúlt 24 órában esett. A vorarlbergi Warthban 80 centiméteres hómélységet mértek, ebből 35 centiméter volt friss hó.

Az alsó-ausztriai Lunz am See-t sem kerülte el a télies időjárás, itt 21 centiméteren takart mindent a hó.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×