eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Megvan, ki lehetett a stockholmi merénylő

Megvan, ki lehetett a stockholmi merénylő

A rendőrség fényképeket tett közzé a stockholmi gázolásos támadás feltételezett elkövetőjéről. A merényletben hárman meghaltak, nyolcan megsebesültek.

Egy fekete kapucnis pulcsit és zöld dzsekit viselő férfit keres a rendőrség a gázolásos támadással összefüggésben.

Az eddigi információk szerint a férfi ellopta egy sörfőzde teherautóját, ameddig a sofőr pakolt. Meg akarta akadályozni, hogy a járművet eltulajdonítsák, és elé ugrott, de könnyen elütötték. Arról számolt be, hogy a támadó maszkot viselt.

A rendőrség közzétette a körözött férfi fotóját.

Egyes sajtóértesülések szerint lövések is eldördültek, de ezt a rendőrség egyelőre nem erősítette meg.

A forgalmas sétálóutcában elkövetett támadásban legalább hárman meghaltak és nyolcan megsérültek. Egy járókelő rögzítette, ahogy a teherautó száguld a belvárosban.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy "minden jel szerint" terrortámadást követtek el a kisteherautóval. Később ezt azzal a kijelentéssel erősítette meg, hogy Svédországot megtámadták.

A támadásról készült képeket ide kattintva lehet megnézni.

Nagyobb készültség

Svédországban és több szomszédos országban fokozták a biztonsági intézkedéseket. Finnországban a rendőrség növelte a járőrök számát a fővárosban, Helsinkiben. Norvégia nagyobb városaiban és Oslo repülőterén a rendőrség tagjai a további értesítésig fegyvert viselnek magukkal. Lezárták a Svédország és Dánia közötti híd több sávját is, hogy a rendőrség ellenőrizhesse az áthaladó járműveket. A stockholmi vonatforgalmat egész napra leállították.

Megdöbbenését fejezte ki a svéd királyi család a támadás miatt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szolidaritásáról biztosította Svédországot.

Nincs magyar áldozat

A magyar külügyi tárcának nincs információja magyar áldozatokról – közölte Menczer Tamás sajtófőnök.

A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet Stefan Löfven svéd kormányfőnek írt. Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött XVI. Károly Gusztáv svéd királynak, és elítélte a Stockholmban elkövetett "aljas terrorcselekményt".

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×