eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt a Japán-tengerbe

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partvidékéről szerdán a Japán-tengerbe - közölte a dél-koreai hadsereg.

A rakétát az ország északi részén található Sinpo kikötővárosból indították, mintegy 60 kilométert tett meg, mielőtt becsapódott a tengerbe a Koreai-félsziget mellett - tudatta a dél-koreai hadsereg egyesített vezérkara egy rövid közleményben. Sinpóban található az észak-koreai tengeralattjáró-támaszpont.

Az értesülést Japán és az Egyesült Államok is megerősítette. A japán kormány határozott tiltakozását fejezte ki, jelezve, hogy nem tudja tolerálni Phenjan ismételt provokációit.

Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő közeljövőben sorra kerülő találkozóján várhatóan fontos téma lesz az Észak-Koreára való nyomásgyakorlás kérdése.

A ballisztikus technológia használatával Észak-Korea megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

Észak-Korea legutóbb két hete kísérelt meg rakétaindítást, szintén keleti partvidékéről. Előzőleg, márciusban négy rakétát lőtt ki Japán irányába, ezek közül néhány 300 méterre megközelítette a szigetországot. A bezárkózó, diktatórikus vezetésű ország 2016 januárja óta két atomfegyver-kísérletet is végrehajtott. Feltevések szerint Phenjan interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén munkálkodik, amellyel képesek lennének az Egyesült Államok területe ellen is csapást végrehajtani. Dél-koreai és amerikai szakértők szerint azonban a fejlesztés még jelentős időt vesz igénybe, annak ellenére, hogy Kim Dzsong Un phenjani vezető kijelentette, "bármikor" készen állnak egy ilyen rakéta kísérleti indítására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×