eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Drámai képek: egy várost tett tönkre, több mint 150 embert megölt két folyó áradása

Drámai képek: egy várost tett tönkre, több mint 150 embert megölt két folyó áradása

Legfrissebb értesülések szerint legkevesebb 154 ember vesztette életét, 400-an megsérültek, és közel 220-an eltűntek a délnyugat-kolumbiai Mocoában, amikor helyi idő szerint szombat hajnalban a heves esőzések következtében hirtelen két közeli folyó is megáradt és elöntötte a várost.

A helyszínre látogató Juan Manuel Santos kolumbiai államfő megerősítette a halálos áldozatok számát, és ígéretet tett, hogy minden lehetségest megtesznek a túlélők megsegítéséért.

"Megszakad a szívem" - mondta az elnök, aki szerint helyi tisztségviselők még mindig nem tudják pontosan az eltűntek számát. A védelmi tárca közlése szerint több mint 1100 katonát és rendőrt mozgósítottak a sárlavina alá temetett emberek kiásására.

Santos rendkívüli állapotot hirdetett a városban.

Az árvíz és a sárlavina sokakat álmukban ért a Caquetá folyó egyik mellékvizének jobb partján fekvő 350 ezres lakosú városban, számos épületet és két hidat is megsemmisítve annak 17 kerületében. A halottak között sok a gyerek. 

Carlos Iván Márquez, az ország katasztrófavédelmi hatóságának vezetője elmondta: a folyó éjféltájban áradt meg, és az áradat készületlenül érte a mit sem sejtő lakosokat a szombat reggeli órákban. Mentőalakulatok kutatnak túlélők után.

Félő, hogy emelkedhet a halottak száma, tekintettel a sok eltűntre. A mocoai egészségügyi hálózat nem győzi a nagyszámú sérült ellátását.

Helyi lakosok által az interneten közzétett felvételeken hatalmas területen rengeteg deszka, faházak maradványai és más törmelék látható.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×