eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Trump elődei példáját követi, amikor kihátrál a Párizsi Klímaegyezményből

Trump elődei példáját követi, amikor kihátrál a Párizsi Klímaegyezményből

Donald Trump elnök évtizedes politikai örökséget visz tovább akkor, amikor az olajkitermelést és a szénbányászatot előtérbe helyezve kihátrál a Párizsi Egyezményből és eltörli Barack Obama klímavédelmi intézkedéseit – mondta az InfoRádiónak Faragó Tibor környezetügyi diplomata, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Az Egyesült Államokban a 60-as, 70-es években megindult egy nagyon erős környezetvédelmi mozgalom, ami elsősorban az országon belüli környezeti károk felszámolására törekedett. Európába később szivárgott át ez a nézet. Mára azonban megcserélődtek az arányok – mondta Faragó Tibor.

A környezetügyi diplomata úgy látja,

a globális klímaváltozás ügyét sem az új elnök, sem a stábja nem tartja komoly ügynek.

Kifejtette: az ottani környezetvédelmi ügynökség élére eleve egy klíma-szkeptikus embert nevezett ki Donald Trump. Az Egyesült Államok gazdasági és egyéb ügyekben jobban bezárkózik, önellátóbb akar lenni az energia területén. Van egy olajvezeték, amivel kapcsolatban az új elnök úgy döntött, hogy hosszan át kell vezetni az Egyesült Államok területén.

Mindez az egyetemi tanár szerint azt jelzi, hogy nemcsak a szénlobbi, hanem az energiatermelés más területein is vannak ennek előzményei.

Trump elődei példáját követi, amikor kihátrál a Párizsi Klímaegyezményből

„1992-ben az Egyesült Államok akkori elnöke, az idősebb Bush, nem csatlakozott a Biológiai Sokféleség Egyezményhez, és azóta sem részese annak. Ugyanez történt 1997-ben a Kiotói Jegyzőkönyvvel: az éghajlat-változási együttműködés folytatását Clinton elnök és Al Gore elfogadták, de a republikánus többségű kongresszus kiszavazta ebből az Egyesült Államokat” - idézte fel a környezetügyi diplomata.

"Most pedig a párizsi megállapodásból kíván kilépni az új adminisztráció. Az más kérdés, hogy egyelőre jogilag nem tud kilépni belőle, legfeljebb nem fogja végrehajtani"

- mondta. 

Az Amerikai Egyesült Államok a világon a második legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátó, az egy főre jutó gázkibocsátásban pedig az első.

Faragó Tibor emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok más országokhoz hasonlóan a Párizsi Megállapodásban semmilyen konkrét kötelezettséget nem vállal.

„Az ígéret az – és ez vonatkozik másokra is –, hogy konkretizálni fogják, mire hajlandóak 2020 után. Oroszország pedig a mai napig nem csatlakozott a Párizsi Megállapodáshoz, és néhány más ország – köztük néhány EU-tagállam – is késlekedik a ratifikációval” - mondta a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára.

„Ezzel együtt ha az Egyesült Államok tovább növeli a részesedését a globális környezetterhelésből, akkor az nagyon nem fog jót tenni a világnak, és az Egyesült Államoknak sem”

- véli a környezetügyi diplomata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×