eur:
393.52
usd:
367.96
bux:
66262.38
2024. április 24. szerda György
Drámai képek: ilyen telepek miatt pusztul a Föld tüdeje

Drámai képek: ilyen telepek miatt pusztul a Föld tüdeje

Elképesztő biznisz a pálmaolaj-termelés, és közben elképesztően káros is. Ne gondolja, hogy Európának és Önnek nincs köze hozzá!

Az alábbi légi felvételek az indonéziai Acec tartományban elterülő Lauser Nemzeti Park szélén létesített egyik új olajpálma-ültetvényt és a közepén egy pálmazsírt gyártó üzemet ábrázolnak.

Az UNESCO kulturális világörökségi jegyzékén szereplő Lauser Indonézia egyik legnagyobb, esőerdővel borított nemzeti parkja, amelynek létét napjainkban erősen veszélyezteti a pálmazsír-termelés.

Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője, ennek hátterében azonban az áll, hogy folyamatosan irtják a számos állatfajnak is otthont adó esőerdőket, és a helyükre pálmafákat ültetnek.

Az EU is benne van

Ne higgye, hogy ez tőlünk távoli probléma, alig van közünk hozzá. Habár a legnagyobb pálmaolaj-fogyasztó India (8,3 millió tonna), és a második Indonézia, de 6,6 millió tonnával az EU a harmadik.

A pálmaolajat tartalmazó termékek

nagyjából a szupermarketek áruválasztékának felében megtalálhatók valamilyen formában

- derül ki a WWF statisztikájából.

És a hatalmas mennyiségű pálmaolajhoz hatalmas kitermelési területekre van szükség, sőt egyre többre, ám ennyi "legális" föld nincs, ezért esőerdőket pusztítanak ki a termelésért, és nem ritkán védett, nemzeti parki területeket irtanak ki. A pálmaolaj-termelés már régóta fenntarthatatlan.

Néhány drámai adat:

Fenntartható termelésre kényszerítenék a gyártókat

Számos környezetvédő civil szervezet, köztük a Greenpeace kampányolt aktívan azért, hogy olyan világméretű cégek mint az Unilever, Kraft (most Mondelez), Protcer&Gamble vagy a Nestlé kizárólag fenntartható forrásból származó pálmaolajat használjanak fel a termékeikben.

A kétezres évek elején megalakult a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) csoportosulás, amelynek jelenleg nagyjából 1500 tagja van (termelők, felhasználók egyaránt), de

az általuk minősített pálmaolaj a felhaszn

ált összmennyiség csupán 17 százalékát teszi ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×