eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elhalaszthatják a csúcstalálkozót

Belgium nem tudja aláírni a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményt, a vallon tartomány beleegyezése híján. Várhatóan elhalasztják a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót.

A hétfői tárgyalásokon sem született megállapodás Belgium francia nyelvű vallon tartományában a az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény aláírásáról vagy annak elvetéséről - közölte Paul Magnette vallon miniszterelnök. A szabadkereskedelmi egyezmény jelen formájában továbbra is elfogadhatatlan a régió számára - tette hozzá a politikus.

Charles Michel belga miniszterelnök a tárgyalásokat követően jelezte Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, hogy így Belgium nem tudja aláírni a megállapodást. Az Európai Unió másik huszonhét tagállama már rábólintott a szabadkereskedelmi megállapodás aláírására, Vallónia vezetése szerint azonban a megállapodás káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását.

Törő Csaba, Károli Gáspár Református Egyetem docense úgy látta, hogy mindezek után akár újabb tárgyalási mandátummal is felruházhatják az Európai Bizottságot a tagállamok.

"Amellett a tagállamoknak ugyan azt is ki kellene tűzni, hogy ehhez képest igazándiból mit kell képviselnie a bizottságnak és milyen lehetséges eredményt vagy módosítást kell elérni, hogy mindenki számára elfogadható legyen, de elsősorban azok számára, akik jelezték a kifogást, a belga kormány számára elfogadható változatot kellene ugye valahogy mandátumként meghatározni a bizottság számára, hogy tárgyaljon újra a kanadai féllel, jelezze, hogy ez így sajnos nem elfogadható mégsem minden tagállam számára" - fejtette ki.

A történtek fényében várhatóan határozatlan időre elhalasztják a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót. Sőt többen attól tartanak, hogy a Kanada és az Európai Unió közötti egyezmény kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×