INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

hírek

inforádió

külföld

1956-os forradalom

forradalom és szabadságharc

megemlékezés

szemerkényi réka

egyesült államok

nagykövet

Az amerikai kongresszus az 56-os hősök előtt tiszteleg

Az amerikai kongresszus az '56-os hősök előtt tiszteleg

Infostart

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc melletti kiállásról szóló határozati tervezetet nyújtott be az Egyesült Államok kongresszusának tegnap két amerikai képviselő. A demokrata, illetve republikánus párti politikusok emellett felszólalásukban is emlékeztették az amerikai képviselőházat az események közelgő, 60. évfordulójára.

„Ketten együtt méltatták egyrészt az '56-os forradalom és szabadságharc világpolitikai jelentőségét, és fejtették ki azt a meggyőződésüket, hogy az '56-os forradalom milyen meghatározó módon fordított a hidegháború történetén. Másrészt kifejtették abbeli meggyőződésüket is, hogy az 1990 után újraépített magyar kapcsolatok ezekre az 56-os gyökerekre és értékekre alapultak” - számolt be róla Szemerkényi Réka.

Magyarország washingtoni nagykövete elmondta, hogy a határozat-tervezet annak a jelképe, hogy az Egyesült Államok kongresszusa hasonlóan kiáll az 56-os értékek mellett.

„A tervezet egy gesztus, amit a kongresszus Magyarország felé egy nagyon pozitív üzenetként gyakorol” - fogalmazott.

„Mind a két képviselő hangsúlyozta azt, ami a határozat gondolatai között is szerepel: a demokrácia, a szabadság és a joguralom elveinek tisztelete alkotja a '90 óta újraalakított magyar-amerikai kapcsolatok lényegét, alapját. Ez adja az erejét a kétoldalú kapcsolatoknak” - közölte Magyarország washingtoni nagykövete.

Hangsúlyozta: ennek a kétpárti kifejeződése egy olyan markáns üzenet, amit önmagában is nagyra kellene értékelnünk. De ezt különösen nagyra kell értékelnünk azt látva, hogy Amerikában most a választási kampány hajrájában a kongresszusi képviselők is a kampány eseményeit figyelve a kampányukkal foglalkoznak.

Az '56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján New Yorkban a Kossuth-szobor mellett emlékművet avatnak.

„Ez egy nagyon szép esemény lesz, hiszen a New York-i '56-os szobor felállítása egy szinte egy évtizedes küzdelem és kitartás eredménye. Az amerikai magyarok nem adták fel a hitüket, hogy a szobrot felállítsák” - emelte ki Szemerkényi Réka.

Elmondta, hogy ezzel párhuzamosan Washingtonban is lesz egy '56-os szoboravatás.

Véleménye szerint az, hogy október 16-án egy '56-os szobrot lepleznek le, és attól fogva ez a szobor ott marad örökké emlékeztetve az amerikai magyarokat és az amerikai társadalmat is '56 erejére és üzeneteire, ez egy kiemelkedő pillanat lesz a megemlékezések sorában.

„Ez egy pesti srác-szobor lesz. Azt gondolom, hogy az '56-os hősök legfontosabb üzenete, ereje éppen ez: a hétköznapi emberek hite, értékei, a szabadság a demokrácia elérésében” - fogalmazott Magyarország washingtoni nagykövete.

Kapcsolódó hang

Az amerikai kongresszus az '56-os hősök előtt tiszteleg
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018