eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai kongresszus az 56-os hősök előtt tiszteleg

Az amerikai kongresszus az '56-os hősök előtt tiszteleg

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc melletti kiállásról szóló határozati tervezetet nyújtott be az Egyesült Államok kongresszusának tegnap két amerikai képviselő. A demokrata, illetve republikánus párti politikusok emellett felszólalásukban is emlékeztették az amerikai képviselőházat az események közelgő, 60. évfordulójára.

„Ketten együtt méltatták egyrészt az '56-os forradalom és szabadságharc világpolitikai jelentőségét, és fejtették ki azt a meggyőződésüket, hogy az '56-os forradalom milyen meghatározó módon fordított a hidegháború történetén. Másrészt kifejtették abbeli meggyőződésüket is, hogy az 1990 után újraépített magyar kapcsolatok ezekre az 56-os gyökerekre és értékekre alapultak” - számolt be róla Szemerkényi Réka.

Magyarország washingtoni nagykövete elmondta, hogy a határozat-tervezet annak a jelképe, hogy az Egyesült Államok kongresszusa hasonlóan kiáll az 56-os értékek mellett.

„A tervezet egy gesztus, amit a kongresszus Magyarország felé egy nagyon pozitív üzenetként gyakorol” - fogalmazott.

„Mind a két képviselő hangsúlyozta azt, ami a határozat gondolatai között is szerepel: a demokrácia, a szabadság és a joguralom elveinek tisztelete alkotja a '90 óta újraalakított magyar-amerikai kapcsolatok lényegét, alapját. Ez adja az erejét a kétoldalú kapcsolatoknak” - közölte Magyarország washingtoni nagykövete.

Hangsúlyozta: ennek a kétpárti kifejeződése egy olyan markáns üzenet, amit önmagában is nagyra kellene értékelnünk. De ezt különösen nagyra kell értékelnünk azt látva, hogy Amerikában most a választási kampány hajrájában a kongresszusi képviselők is a kampány eseményeit figyelve a kampányukkal foglalkoznak.

Az '56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján New Yorkban a Kossuth-szobor mellett emlékművet avatnak.

„Ez egy nagyon szép esemény lesz, hiszen a New York-i '56-os szobor felállítása egy szinte egy évtizedes küzdelem és kitartás eredménye. Az amerikai magyarok nem adták fel a hitüket, hogy a szobrot felállítsák” - emelte ki Szemerkényi Réka.

Elmondta, hogy ezzel párhuzamosan Washingtonban is lesz egy '56-os szoboravatás.

Véleménye szerint az, hogy október 16-án egy '56-os szobrot lepleznek le, és attól fogva ez a szobor ott marad örökké emlékeztetve az amerikai magyarokat és az amerikai társadalmat is '56 erejére és üzeneteire, ez egy kiemelkedő pillanat lesz a megemlékezések sorában.

„Ez egy pesti srác-szobor lesz. Azt gondolom, hogy az '56-os hősök legfontosabb üzenete, ereje éppen ez: a hétköznapi emberek hite, értékei, a szabadság a demokrácia elérésében” - fogalmazott Magyarország washingtoni nagykövete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×