eur:
392.57
usd:
367.47
bux:
66225.34
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Kiss J. László: Németországban is megerősödtek a szélsőségek

Kiss J. László: Németországban is megerősödtek a szélsőségek

Németországban is egyre többen fordulnak a szélsőségek felé a kereszténydemokrata és szociáldemokrata pártok irányából - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László szerint már a Bajorországot vezető CSU pozíciója is veszélyben van.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint Angela Merkel eddigi hivatali ideje alatt mindig sikeresen beépítette a partnerpártok programpontjait a CDU irányvonalába. A szociáldemokraták ezért gyengülhettek meg az elmúlt években.

„A CDU hagyományos konzervatív identitását, önazonosságát elveszítette, és nagyon sokan, akik ebben a hagyományos keresztény-konzervatív pártban otthon érezték magukat, most otthontalanná váltak. Az új jobboldali populista párt, az Alternatíva Németországnak az elmúlt tartományi választásokon jól szerepelt három tartományban - ez azzal magyarázható, hogy nagyon sok, a CDU-ból kiábrándult, frusztrált választónak tudott politikai alternatívát nyújtani” - mutatott rá a Corvinus Egyetem tanára.

Kiss J. László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy Ausztriához hasonlóan Németországban is a szélsőségek megerősödéséhez vezetett a két néppárt folyamatos együttműködése. A pártrendszer dinamikus átalakulásának legnagyobb nyertese az Alternatíva Németországnak.

A CDU – CSU szövetségben pedig egyre erősödik az ellentét – tette hozzá az egyetemi tanár.

„Ilyen méretű ellentétes vélemények és elidegenedés a két párt között ilyen tartósan még nem volt. Ez is azt mutatja, hogy a CDU identitása megváltozott és a CSU-val ilyen alapvető kérdésekben, mint a menekültkérdés, nem tudnak megállapodni. Ez lényegében mindkét pártra, de elsősorban a CDU-ra hátrányosan fog hatni a 2017-es német parlamenti választásokon" - fogalmazott Kiss J. László.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára hangsúlyozta: Németországban is kezd világossá válni, hogy a szélsőséges pártokat nem lehet diszkriminálni, hanem vitázni kell velük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×