eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Többszáz kínai középiskolást mérgezett meg a hulladék

Csaknem ötszáz kínai diáknál fedeztek fel különböző betegségekre utaló jeleket egy tavaly szeptemberben átadott kelet-kínai iskolában és kollégiumban, amelyeket három lebontott vegyi üzem szemétlerakójának helyén építettek fel - számolt be róla a média hétfőn a Kínai Központi Televízió (CCTV) riportja alapján.

A Csiangszu tartományi középiskola tájékoztatása szerint 641 tanulót vizsgáltak meg a közelmúltban és 493-uknál mutattak ki leukémiára utaló tüneteket, továbbá ekcémát, bőrgyulladást, bronchitist. Sokuk vérképe eltér a normálistól.

A helyi kormányzat megerősítette, hogy az iskola szomszédságában olyan súlyosan mérgező vegyi anyagokat állítottak elő, mint a karbofurán és metomil. Az egykor ott dolgozók azt is elmondták, hogy ezekből az a anyagokból a helyszínen nagyobb mennyiséget a földbe temettek. Azt is elárulták, hogy az üzemek szennyvizét a közeli folyókba engedték.

A környezetvédelmi minisztérium nyomozást kezdett és az elsődleges jelentések szerint mind a talajban, mind a talajvízben szerves szennyező anyagokat találtak, köztük klórbenzolt és szén-tetrakloridot. Ezeken kívül higany, ólom és kadmium maradványokat is felfedeztek. A rákkeltő klórbenzolból a megengedett határérték csakneml százezerszeresét mutatták ki.

Csangcsou város kormányzata közölte, hogy a magánkézben lévő nyelvi iskola diákjai és tanárai először tavaly decemberben jelezték, hogy kampuszukon kellemetlen szagot éreznek. A környéken akkoriban talaj-helyreállítási munkálatokat folytattak.

Az intézménynek 2451 diákja van, az idősebbeket külföldi továbbtanulásra készítik fel, éves tandíjuk eléri a 60 ezer jüant (2,5 millió forint).

Az eset nagy visszhangot váltott ki országszerte, a témát feszegető, "fertőző iskola" címen megnyitott blog bejegyzéseire mintegy 30 millió kattintás érkezett és 76 ezer hozzászólás követte. Az olvasókat egyöntetűen felháborították a történtek és azt sürgetik, hogy vonják felelősségre az országban eluralkodott környezetszennyezés felelőseit.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×