eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Horvátországban most tartanak először preferenciális listás szavazást

Horvátországban most először alkalmazzák a preferenciális listás szavazást a parlamenti választáson: a voksolók a politikai pártok jelöltjeinek a listáján egy nevet is bekarikázhatnak és ezzel rangsorolhatják őket.

A választók csak egy pártlistára szavazhatnak és csak egy jelöltet részesíthetnek előnyben, azaz segíthetnek abban, hogy előrébb, esélyesebb helyre kerüljön a névsorban. Amennyiben valaki egy másik politikai párt listáján jelöl meg egy nevet, s nem azon, amelyre leadta voksát, akkor a szavazatot az a pártlista kapja meg, amelyen a kedvezményezett jelölt neve szerepel.

A szavazólapok az új rendszer miatt az idén sokkal hosszabbak, mint négy ével ezelőtt voltak, amikor még csak a politikai pártok és a listavezetők neve szerepelt rajtuk. Az új szavazólapokon a politikai pártok vagy koalíciók neve alatt mind a 14 választókörzeti jelölt nevét feltüntették.

A korábbi gyakorlat az volt, hogy ha egy párt valamelyik választókörzetben 5 mandátumot szerzett, a listán szereplő első öt jelölt jutott be a parlamentbe. Most ez annyiban változik, hogy a preferenciális listás szavazás akár az első helyre is rangsorolhatja azt a jelöltet, aki az utolsó, 14-i helyet kapta a listán. A jelölt akkor rukkolhat előbbre a névsorban, ha azt a listára szavazóknak legalább a 10 százaléka támogatja. Ha több jelölt is 10 százalék feletti preferenciális szavazatot gyűjt össze, a sorendet a legtöbb szavazat alapján határozzák meg. Ha ugyanannyi támogatói vannak a preferált jelölteknek, az eredeti rangsor szerint juthatnak be a parlamentbe.

Ugyanezek a szabályok a garantált képviselői helyekre, a kisebbségi listákra és diaszpórára nem vonatkoznak.

A 151 parlamenti képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választják meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról.

A nemzeti kisebbségek összesen 8 képviselőt juttathatnak a parlamentbe - a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek hármat, illetve a három fennmaradó képviselői helyért a többi kisebbség verseng. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A 2300 jelöltre és 166 listára Horvátországban 6574 helyen adhatják le szavazataikat az állampolgárok. Külföldön 36 ezren voksolhatnak 114 szavazóhelyiségben, a legtöbben Bosznia-Hercegovinában és Németországban. Horvátországon kívül 48 országban járulhatnak az urnák elé a horvát választópolgárok.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×