eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"Így lettek a nácikból jófiúk"

Lehet ennél ellentmondásosabb az ukrán háború? Az oroszok agresszorok, az ukránok pedig olyanoknak kénytelenek fegyvert adni, akik később nagy bajt okozhatnak. Bejutottunk az egyik batallion laktanyájába, és most megmutatjuk, hogyan lettek a nácikból jófiúk - írja az Index.

Ukrajnában nem csak a hivatalos egységek harcolnak az orosz és oroszbarát szeparatistákkal. A lerongyolódott hadsereg mellett a harctéren vannak a frissen felfegyverzett szabadcsapatok, helyi nevükön batallionok is. Azaz olyan szabadcsapatok, amelyek egy része szélsőjobbos eszmék köré szerveződő hagyományőrző klubokból vedlett át félkatonai egységekké.

Az egyik leghíresebb zászlóalj, az Azov batallion laktanyájában járva vált világossá: ha véget ér a háború, az Ukrajna egységéért küzdő szabadcsapatok az ország legnagyobb problémájává válhatnak.

Az oligarchák hadsereget vesznek


"Az Azov batallion a katonasággal együtt védi a várost" - mondta az egység egyik tisztje. Ahogy a batallion minden tagja, ő is a kiképzésen használt becenevét használta, és bár valódi neve Alekszej volt, Tancorként, azaz Táncosként mutatkozott be. Az iskolából átalakított laktanya egyik földszinti szobájában ültünk, és az érdekelt, hogy miként működik együtt az önkéntesekből álló Azov a hivatalos katonasággal.

"Az M szektorban mindenfajta haderő megtalálható: a katonaság, az SZBU (a titkosszolgálat) és a batallionok. Van egy közös irányítóközpont, és ennek révén az Azov részt tud venni a közös hadműveletekben. Együtt védjük Mariupolt. A katonai vezetőkkel amúgy rádión és mobilon is tartjuk a kapcsolatot, és bármi történik, megosztjuk az információt" - utalt a vezető arra, hogy az informális kapcsolatok legalább olyan fontosak itt, mint a központi irányítás.

"Nálunk más a helyzet, mint Donyeckben, ahol aktív harcok vannak. Ott a katonaság megy előre, a batallion pedig megtisztítja, biztosítja az elfoglalt településeket. Máshol a fronton is együtt dolgozunk a katonasággal. És van, hogy mi végezzük a felderítő műveleteket. Mi itt Mariupolban járőrözünk, a pufferzóna határán pedig ellenőrzőpontjaink vannak."

Tancor késő huszonéves srác, aki megszólalásában profi nyilatkozónak tűnik. Kabátja drága soft shell anyagból készült, csak éppen keki színben. Nadrágja és bakancsa is inkább illene egy kicsit militáns nyugati túrázóhoz, mint katonához.

"Azt hallottam, hogy a batallionok jobban felszereltek, mint a hivatásos katonaság" - felvetésem meglepetésemre nem a batallionok támogatói rendszerét juttatta a tiszt eszébe.

Így lesznek a nácik jófiúk

A tiszt azonban ennél többet, összeesküvést és ideológiát látott az események mögött. "Kijev nem Ukrajnáért, hanem a saját érdekeikért harcol" - utalt Tancor a jelenlegi vezetéssel szembeni ellenérzéseikre. "A kormánynak nem érdeke, hogy befejezze a háborút" - fokozta tovább egy összeesküvés-elméletes kijelentéssel.

A Porosenko kormányával szembeni előítéletei persze nem meglepőek annak ismeretében, hogy a harc időnként az ukrán egységért harcoló felek közt is fellángol. A különböző ideológiai töltetű szabadcsapatok rendszeresen ugranak neki a kormánynak, néha azért, mert túlzottan nyugatbarátnak tűnik, néha pedig csak mert helyre szeretné állítani a forradalmárai által több mint egy éve elfoglalt, még mindig táborként működő Majdan teret.
Tancor fenntartásait hangsúlyozta a katonasággal való együttműködésről is: amíg közösek a célok, összehangolják az akcióikat a reguláris erőkkel, de direktben nem fogadnak el parancsokat a kormány által kinevezett ezredesektől.

"Hozzánk a vezetőnkön, Andrij Bileckijen keresztül érkeznek az utasítások. Ha ő úgy dönt, akkor a batallion saját akciókat is indíthat." Volt is ilyenre példa: hírek szerint a katonai vezetés még az ősszel a Mariupol melletti, stratégiailag fontos város, Novoazovszk védelmére utasította az Azov batalliont. Az irreguláris haderő vezetése azonban úgy látta, az akció kockázatos, sőt reménytelen, ezért visszavonta embereit, nagy vitát kavarva lépésével. A napokban viszont arról érkeztek jelentések, hogy az Azov előrenyomult a város irányába, noha közben már tűzszünet van.

A helyzet nem megnyugtató, ha a háború utáni időkre tekintünk. Az Azov batallion, néhány más szabadcsapathoz hasonlóan, nyíltan szélsőjobbos alakulat. Az Azov alapítója és vezetője, Andrij Bileckij több fehér felsőbbrendűséget, antiszemitizmust hirdető, ultranacionalista szervezet létrehozásában vett részt. Pártja, az Ukrán Hazafiak is nyíltan nemzetiszocialista elveket vall, és ilyen minőségében került be az ukrán parlamentbe is. A párt logója pedig az a farkashorog, amely először az SS egyik egységének jelképe volt, és innen emelték át a párt, majd az Azov batallion címerébe.

A szabadcsapat szélsőjobbos elkötelezettsége olyannyira ismert, hogy neonácik önkéntesek egész sora lépett be hozzájuk Európából. "Bárki lehet tag nálunk, külföldiek is. Harcolnak velünk oroszok, angolok, fehéroroszok, olaszok, svédek. Sokan már képzett katonaként jönnek, és kiképzőként segítik a munkánkat" - mondta diplomatikusan Tancor. Az említett svéd segítő egyébként Mikael Skillt, ismert neonáci, fajvédő, aki a svéd hadsereg mesterlövészeként kapott kiképzést, míg 2014 nyarán ideológiai indíttatásból csatlakozott az Azovhoz.

Magyarok tudomása szerint nem szolgálnak náluk.

További részletek az Index helyszíni riportjában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×