INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Németország és Ausztria marasztalja a hazai zsidókat

InfoRádió / MTI
Németország és Ausztria is maradásra buzdította hétfőn az országaikban élő zsidókat, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a koppenhágai merényletek hatására ismét felszólította az európai zsidókat, hogy vándoroljanak ki Izraelbe.

A német kormány azt szeretné, hogy a Németországban élő zsidók továbbra is itt éljenek - mondta Angela Merkel német kancellár egy sajtóértekezletén a témát firtató egyik kérdésre. Hozzátette: "örül és hálás", hogy ma élnek zsidók Németországban, hiszen a hazai zsidó közösség létszáma a holokauszt hatására majdnem nullára csökkent a II. világháború végére. A hazai közösség lélekszáma különösen a két Németország egyesítése után növekedett gyorsan.

"Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a zsidó vallású állampolgárok és a zsidó intézmények biztonsága garantálva legyen" - tette hozzá Merkel. A külügyminisztérium egyik szóvivője pedig a német álláspontot összegezve azt mondta: "Mindent megteszünk azért, hogy a zsidók Németországban maradjanak, jól és biztonságban érezzék itt magukat."

A németországi zsidó közösség ma 100 ezer főt számlál, míg a berlini fal 1989-es leomlásakor 26 ezren éltek Nyugat-Németországban. A fal leomlása után az ország tágra nyitotta kapuit azon zsidók előtt, akik ki akartak vándorolni a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból, ahol hátrányos megkülönböztetésben volt részük, példának okáért nem végezhettek bizonyos szakmákat. Ha bevándoroltak Németországba, akkor automatikusan megkapták az ottani állampolgárságot. A 90-es években a zsidók Németországba vándorlása bizonyos időszakokban nagyobb arányú volt, mint az Izraelbe irányuló.

Netanjahu szavaira reagálva Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter kijelentette, hogy "Európa zsidók nélkül nem volna Európa". "Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy garantálni tudjuk a biztonságot, hogy a zsidó vallású emberek ne kényszerüljenek emigrációra. Az ausztriai zsidó közösségnek gyarapodnia kell" - jelentette ki közleményében a külügyminiszter.

Az ausztriai zsidók létszáma most nem több 10 ezernél. A náci uralom idején a hazai zsidó közösség megsemmisült. Azelőtt, hogy a náci Németország 1938-ban magához csatolta Ausztriát, mintegy 200 ezer zsidó élt az országban, túlnyomó többségük Bécsben. Közülük több mint 65 ezren haltak meg koncentrációs táborban. A többieknek sikerült elmenekülniük az országból.

A címlapról ajánljuk