eur:
395.1
usd:
371
bux:
65141.96
2024. április 19. péntek Emma

Mégis bíróság vár Malina Hedvigre

Mégis megtarthatják a Zsák-Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatt indított eljárás bírósági tárgyalását, mert a nyitrai kerületi bíróság felülbírálta a főügyészség vádindítványát elutasító tavaly decemberi döntést - közölte kedden az Új Szó című szlovákiai magyar nyelvű napilap.

A fiatal nő ellen - akit Nyitrán 2006-ban még diáklányként vallomása szerint azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, mert megveretése ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.

Ennek az eljárásnak a részeként tavaly áprilisban vádemelést kezdeményezett a szlovák főügyészség a nyitrai járásbíróságon Zsák-Malina Hedvig ellen hamis tanúzás és hamis eskütétel miatt. A járásbíróság ezt tavaly decemberben elutasította. A bíróság arra hivatkozott, hogy sérült a vádlott védelemhez való joga, mivel nem kapta kézhez a vádiratot magyar nyelven is, holott arra magyar állampolgárként joga lett volna, s erről a jogáról nem mondott le. Zsák-Malina Hedvig 2013 decemberében vette fel a magyar állampolgárságot, majd tavaly februárban Szlovákiából Győrbe költözött.

A nyitrai kerületi bíróság hétfőn a főügyészség panasza alapján másodfokon megsemmisítette az alárendelt nyitrai járásbíróságnak a főügyészség vádindítványát elutasító döntését, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a járási bíróságnak ki kell tűznie a tárgyalást - írta kedden az Új Szó, hozzátéve: a döntés zártkörű tárgyaláson született és indoklását még nem hozták nyilvánosságra.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, a sértett vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák a rendőrség vizsgálatának eredménye alapján azzal vádolták meg, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. Pozsony elismerte, a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. A Malina Hedviggel szembeni eljárás vizsgálati része azonban csak tavaly januárban zárult le. Ezt követte a tavaly áprilisi vádemelési javaslat, az ügy legújabb mozzanata pedig a főügyészség által kezdeményezett vádemelés elutasításának mostani felülbírálata.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×