eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több mint egymillióan emlékeztek Párizsban

Több mint egymillió ember részvételével tartották meg a párizsi menetet, amelyen a terrorakciók áldozataira emlékeztek, illetve kiálltak a szabadság és a demokrácia mellett, a terrorizmussal szemben. A felvonuláson majdnem 50 külföldi vezető is megjelent. Franciaország vidéki városaiban vasárnap is 600 ezren vonultak utcára.

Óriási tömeg, a BBC becslése szerint több mint egy millió ember vett részt Párizsban a terrorizmus elleni vasárnap délutáni tiltakozó felvonuláson. Sőt, a Le Monde este csaknem két millióra tette a párizsi emlékezők számát.

Annyi biztos, hogy hatalmas tömeg vonult az utcákra a francia fővárosban, hogy a terror ellen, illetve a demokrácia és szólásszabadság mellett demonstráljon.

Mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel Francois Hollande francia államfő oldalán. A politikusokkal párhuzamosan egy másik útvonalon a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatának hozzátartozói indultak el. Mindkét csendes menet a République (Köztársaság) tértől indult és az onnan három kilométerre található Nation (Nemzet) térre érkezett meg.

Az emberek a tüntetést biztosító rendőrökkel is kezet fogtak, megölelték őket, gratuláltak ahhoz, hogy péntek este befejeződött a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni támadással kezdődött franciaországi terrorcselekmény-sorozat, miután a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt.

A megemlékező több órán át vonult, miután a République téren kora délelőtt óta hatalmas tömeg gyűlt össze. Az emberek gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el a téren álló, a francia köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor lábánál.

A République tér néhány perc sétára található a Charlie Hebdo szerkesztőségétől, ahol szerdán két dzsihádista lemészárolta a lap teljes vezetőségét és két rendőrt is megöltek. Az utóbbi napok támadásaiban 17-en haltak meg és 20-an sebesültek meg.

Sokan egyébként még este is az utcákon maradtak a francia fővárosban. A menetet pedig rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték; a hatóságok 2200 rendőrt és katonát vetettek be a megmozdulás biztosítására, a menet útvonalát szegélyező házak tetején pedig mesterlövészek voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×