eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Sikorsi szerint orosz agresszió zajlik Kelet-Ukrajnában

Mindaz, ami Kelet-Ukrajnában történik - hívatlan csapatoszlopoknak, harckocsiknak és szállítójárműveknek a határon át egy másik ország területére való behatolása - kimeríti az agresszió fogalmát a lengyel külügyminiszter hétfői kijelentése szerint.

Lengyelország aggodalommal figyeli az ukrajnai eseményeket - jelentette ki Radoslaw Sikorski, miután a lengyel fővárosban találkozott Navracsics Tibor magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

"Remélem, hogy az Európai Tanács szerdai ülésén döntés születik az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, ahol nehéztüzérséget vetnek be, szakadárok szivárognak be, és a konfliktus kiszélesedése fenyeget" - idézte Sikorskit a PAP lengyel hivatalos hírügynökség.

"A Krímből történő kivonulás helyett Oroszország növeli a szakadároknak nyújtott támogatását"- tette hozzá a külügyminiszter. "Ez ellentétes azzal, amiben a nemzetközi közösség és Ukrajna vezetői megállapodtak, és különösen sérti azt, amiben Oroszország és az Európai Unió megállapodott" - hangsúlyozta.

"Az EU közölte, mi fog történni, ha Oroszország nem engedi visszaállítani az ukrán ellenőrzést az ukrán-orosz határ egy része felett" - jelentette ki a lengyel külügyminiszter. "Megnyugvás helyett eszkaláció van, ami lassan az EU hitelességét is megkérdőjelezi" - tette hozzá.

Navracsics Tibor a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Lengyelországnak és Magyarországnak is érdeke, hogy Ukrajna független, demokratikus ország legyen, területi integritása sértetlen maradjon, és Kijev tartsa be az Európa Tanács kisebbségi jogokra vonatkozó konvencióit.

Sikorski a lengyel hírügynökségi jelentés szerint reményét fejezte ki, hogy a visegrádi négyeknek sikerül "jó döntéseket" elérniük a szerdai rendkívüli uniós csúcstalálkozón. "A nizzai szerződés értelmében nekünk (a visegrádi négyeknek) ugyanannyit ér a szavazatunk, mint Németországé és Franciaországé együtt" - emlékeztetett a miniszter.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×