eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egy ember kivételével elhagyták Oroszországot a Greenpeace szabadon engedett tagjai

Egy fő kivételével elhagyta Oroszországot pénteken a Greenpeace összes külföldi tagja, akik ellen idén szeptemberben indítottak büntetőeljárást, miután egy orosz olajfúrótoronynál tiltakoztak - közölte a nemzetközi környezetvédő szervezet.

A Greenpeace pénteken közölte, hogy a büntetőeljárás megszüntetését követően a 26 szabadon engedett külföldi aktivistája közül 25-en elhagyták Oroszország területét.

A Greenpeace 30 aktivistája a Barents-tengeri Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja fúrótoronynál tiltakozott az északi-sarkköri orosz kőolaj-kitermelés ellen. Az orosz hatóságok őrizetbe vették őket és 26 tagjuk (oroszok és külföldiek) ellen eljárást indítottak.

Előbb kalózkodás volt a vád, amelyet később garázdaságra enyhítettek. A környezetvédőket november végéig előzetes letartóztatásban tartották Murmanszkban, majd Szentpétervárra szállították, ahol a bírósági döntés értelmében egyenként 2 millió rubel (majdnem 14 millió forint) óvadék ellenében szabadulhattak, de a külföldiek nem hagyhatták el Oroszországot.

Ügyük rendezését a múlt szerdán hatályba lépett széles körű orosz elnöki amnesztia tette lehetővé. Az első tíz Greenpeace-aktivista ellen már szerdán beszüntették az eljárást.

A szervezet pénteken azt közölte, hogy egyik tagjuk, a svéd-amerikai állampolgárságú Dmitrij Litvinov csütörtök este vonattal elutazott Finnországba, míg nyolc másik társa péntek reggel hagyta el Oroszországot repülőgéppel. Péntek estére már csak a Greenpeace által "sarkköri harmincnak" nevezett csoport egy külföldi tagja volt Oroszország területén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×