eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Brit kormányfő-helyettes: illegális lenne az EU-bevándorlás korlátozása

Illegális és végrehajthatatlan lenne az EU-társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók számának korlátozása - mondta hétfőn Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes.

Clegg, aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban, hétfőn tartott havi nemzetközi sajtóértekezletén arra az előző nap kiszivárogtatott értesülésre reagált, amely szerint a brit kormány 75 ezerben szabná meg a külföldi EU-állampolgárok nagy-britanniai bevándorlásának éves kvótáját.

Theresa May konzervatív párti belügyminiszter - akinek tárcája a The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap értesülése szerint a javaslatot kidolgozta - hétfőn nem volt hajlandó megerősíteni a terv létezését. May csak annyit mondott a BBC rádiónak, hogy "általánosságban" megvitatta a személyek szabad mozgásával kapcsolatos kérdéseket a többi uniós tagállam belügyminisztereivel, és az EU-n belül máshol is egyre nagyobb aggályokat okoznak az e szabadságjoggal elkövetett visszaélések. A miniszter szerint az elsődleges problémát azok okozzák, akik csak a helyi szociális juttatásokért települnek át más EU-országokba.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes ugyanakkor - élesen bírálva saját kormányát - hétfői londoni sajtóértekezletén kijelentette, hogy a belügyminisztériumnak "kevesebb időt kellene töltenie illegális és teljesíthetetlen tervek kiszivárogtatásával". Hozzátette: az EU-munkavállalók számának nagy-britanniai korlátozása nagyon rosszul érintené azt a hozzávetőleg kétmillió britet, akik jelenleg más EU-tagállamokban élnek és dolgoznak. "Õk nem köszönnék meg a Konzervatív Pártnak", ha "elkezdődne egy adok-kapok versengés (...), és szerte az Európai Unióban mindenki felhúzná a felvonóhidakat, megtiltva az embereknek, hogy az unió más térségeiben keressenek munkát" - fogalmazott Clegg.

A brit miniszterelnök-helyettes szerint egy ilyen helyzetben például a londoni City pénzügyi központja is "egyik napról a másikra leállna", ami "katasztrófa" lenne a brit gazdaság számára.

A BBC hétfőn idézte Herman van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének szóvivőjét, aki kijelentette, hogy a Nagy-Britanniában letelepedő külföldi EU-polgárok zöme munkavégzés céljából érkezik, a más uniós államokba költöző britek közül viszont sokan nyugdíjasként vándorolnak ki, és "ők nagyobb terhet jelenthetnek" fogadó országaiknak, mint a brit munkapiacon dolgozó külföldiek.

Jonathan Todd, Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos szóvivője nemrégiben hasonlóan érvelt a BBC televíziónak nyilatkozva, mondván: a brit gazdaság és a költségvetés jól jár az EU-társállamokból érkező munkavállalók beáramlásával, ugyanis a betelepülő EU-polgárok "hatalmas többsége" többet fizet be adó és társadalombiztosítási járulék formájában a brit szociális ellátórendszer költségvetésébe, mint amennyit abból igénybe vesz.

London az uniós bevándorlás szigorításának tervei miatt személyesen Andor Lászlóval is komoly konfliktusba keveredett az utóbbi hetekben, az EU-biztos bíráló kijelentéseit ugyanis éles ellenkritikák fogadták brit politikusok részéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×