eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kimenekítették a Fülöp-szigeteken eltűnt magyart

Helikopterrel kimenekítették a katasztrófa sújtotta területről azt a magyar állampolgárt, akiről napokig nem lehetett tudni semmit a Fülöp-szigeteki tájfun után - közölte a Baptista Szeretetszolgálat pénteken.

D.Gábort és feleségét Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója szállította át a Haiyan tájfun által múlt héten elpusztított Biliran sziget Naval településéről a közeli Cebura helyi idő szerint péntek délelőtt.

D. Gábor és felesége a körülményekhez képest jól vannak, a tervek szerint holnap már Magyarországra utaznak - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója.

Révész szerint a magyar fiatalember már nagyon várta a segítséget. Feleségével mielőbb szerették volna elhagyni a szigetet, mivel D. Gábor úgy érezte, hogy európaiként az adott körülmények között egyre kevésbé vannak biztonságban a katasztrófa sújtotta helyen, különösen azután, hogy nem messze tőlük egy zsák rizsért megöltek egy embert.

Ceburól a pár Manilába repül, ahonnan a szükséges papírok beszerzését követően visszatérnek Magyarországra - közölte Révész.

A Fülöp-szigetekre a múlt hét végén lecsapott Haiyan tájfun minden idők egyik legerősebb vihara volt. A természeti csapásnak legalább 4460 halálos áldozata van az ENSZ adatai szerint. A vihar összesen mintegy 11 millió embert érintett, több mint 600 ezer embert kellett kitelepíteni miatta.

Az óránkénti 378 kilométeres sebességet is elérő széllökésekkel érkező tájfun teljes településeket tett a földdel egyenlővé a Fülöp-szigeteken, ahol beszámolók szerint egy héttel a katasztrófa után is káosz és fejetlenség uralkodik, a segélyszállítmányok akadoznak, és egyre több az erőszakos cselekmény.

A Baptista Szeretetszolgálat a vihar által legsúlyosabban érintett Tacloban városában helyi baptista partnerekkel közösen egy bentlakásos óvodát, Cebun pedig egy gyermekotthont hoz létre a túlélő gyermekek számára.

Az ENSZ eközben azt jelentette, hogy a Haiyan tájfunnak legalább 4460 halálos áldozata van a Fülöp-szigeteken. A manilai kormány szerint azonban a szám túlzó.

Ugyanakkor a katasztrófa által leginkább sújtott Tacloban városban az önkormányzat információs tábláján az állt csütörtökön, hogy csak a városban 4000-en haltak meg. Egy nappal korábban a szám még 2000 volt.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeit Koordináló Hivatala (OCHA) közölte, hogy a manilai állami katasztrófaelhárító hivatal helyi szervezetétől tudja a legalább 4460 halálos áldozatra vonatkozó adatot. Ennek a helyi szervezetnek a szóvivője azonban kijelentette: a halálos áldozatok hivatalos száma továbbra is 2360. Reynaldo Balido azt mondta: az ENSZ nem mond igazat.

Az ENSZ korábban úgy becsülte, hogy a halálos áldozatok száma a 10 ezret is elérheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×